2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálják a székelyföldi legendákat

2010. február 3. 12:44

Székelyföldi mondák és legendák digitalizálását, illetve érintőképernyős térképen való rögzítését kezdte el egy székelyudvarhelyi vállalkozó. A projekt első fázisában a több mint 140 történet egyelőre nyomtatott térkép formájában jelenik meg - számolt be róla az Új Magyar Szó.

Egy székelyudvarhelyi székhelyű, dokumentum-, riport-, és reklámfilmeket forgató produkciós stúdió nemrégiben közel 40 ezer eurós projektet indított el, melynek célja a székelyföldi monda- és legendavilág történeteinek felidézése, gyerekekkel (de nem csak) való megismertetése, és persze a turizmus fejlesztése. A munkálatok költségeit részben a Szülőföld Alap, a Verestóy Attila Alapítvány, az Eurotrans és Hargita Megye Tanácsa támogatta, utóbbi főként a projekt turisztikai részét, a legendaútvonalakat üdvözölte.

„Ezt a legenda-projektet összekötnénk a már meglévő www.iranytu.ro honlapunkkal, és így bárki kialakíthatja saját legenda- és mondaútvonalát. Az oldalra a panziók elérhetőségei is felkerülnek, így minden adott lesz a túrázáshoz. És hogy teljes legyen a kép, a legenda és mondatérkép online kiadását is tervezzük, mely a már levédett www.legendarium.ro honlapon lesz elérhető” – magyarázta a lapnak Fazakas Szabolcs.

A projekt ötletgazdája elmondta, hogy ez a honlap legendagyűjtő helyként fog működni, hisz ide felkerülnek majd azok a népköltészeti alkotások, melyek valamilyen oknál fogva kimaradtak a gyűjtésből. Egyelőre azonban még nem vonulnak digitális platformra.

Tovább a teljes cikkhez

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár