2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ehnaton azonosításával vázolták fel a fáraók családfáját

2010. február 17. 18:23 MTI

Ehnaton múmiájának azonosítása tette lehetővé Tutanhamon családfájának felvázolását - jelentette be Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelső Régészeti Hatóság vezetője, aki 11 múmia aprólékos genetikai és komputertomográfiai vizsgálatának eredményeit foglalta össze.

A tizenegy múmia genetikai "ujjlenyomata" segített felvázolni öt nemzedék rokoni kapcsolatait. Mint Egyiptom "főrégésze" elmondta, korábban a 11 múmia közül csupán háromnak volt biztos a személyazonossága. A kutatás egyik jelentős eredménye, hogy a Királyok Völgyében 1907-ben felfedezett 55. számú sírban (KV55) talált múmiáról most sikerült bebizonyítani, hogy ez nem más, mint Ehnaton, az eretnek fáraó, aki i.e. 1351 és 1334 között igazgatta a Nílus-parti birodalom sorsát.

A vizsgálat kiderítette, hogy Ehnaton volt Tutanhamon apja, anyja viszont a "Fiatalabb Hölgyként" számon tartott királyné, akinek múmiáját francia régészek fedezték fel 1898-ban a Királyok Völgyének 35. számú sírjában (KV35). Korábban a múmiát tévesen Nofertiti földi maradványaiként azonosították. A tesztek fényt derítettek arra is, hogy az "Idősebb Hölgyként" ismert múmia nem más, mint Tije királyné, Tutanhamon nagyanyja, III. Amenhotep fáraó felesége.



Záhi Havvász a kutatásokat összegezve, kiemelte, hogy sem a hatalom, sem a minden képzeletet felülmúló gazdagság nem védhette meg az uralkodócsalád tagjait az örökletes és szerzett betegségektől. A 11 megvizsgált múmiából 4 szenvedett a malária igen súlyos formájában. Ezek a legrégebbi, genetikailag bizonyított maláriaesetek. Az ifjú fáraónál több fejlődési rendellenességet is felfedeztek - farkastorokkal született, s dongalába volt, így bottal közlekedett. Ez megmagyarázza, hogy sírkamrájába miért helyeztek 130 botot.

Tutanhamon "beteg volt és gyenge, bot segítségével közlekedett. Tizenkilenc éves korában maláriás lett és elesett. Nem tudjuk, hogyan történt, lehet, hogy a fürdőben esett össze a malária következtében legyengült fáraó. Összeesett és meghalt" - fogalmazott Záhi Havvász.

A fáraó sírkamrájában talált két magzatról bebizonyosodott, hogy Tutanhamon lányai, akik méhen belül haltak el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár