2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már készítése előtt is vitáznak a Kennedy-sorozatról

2010. február 19. 08:13 The New York Times

Még el sem készült, máris parázs szakmai és politikai vitákat váltott ki a History Channel John F. Kennedy elnökségét bemutató minisorozata. Bár egyelőre sem a stáb, sem a szereplők, sem pedig a bemutatási dátum nincs meg, és még egy kocka filmet sem forgattak, sokan gondolják úgy, hogy jobb lenne, ha mindez így is maradna.

A vita azon robbant ki, hogy a JFK elnökségét bemutató tévésorozatot a politikailag konzervatívnak tartott, a 24 című akciósorozatot is jegyző Joel Surnow készíti majd el.

Sokaknak ugyanis mindez nem tetszik: így Robert Greenwald, liberális nézeteket valló dokumentumfilmes szerint a minisorozat forgatókönyve több helyen aggasztóan pontatlanra sikeredett, és egy olcsó szappanoperává változtatja a család történetét. Reményei szerint nemrég indított internetes petíciójával eléri a várt hatást, és a csatorna megfontolja, hogy ne adja az ellenkező politikai tábor kezébe a Kennedyek történetét. Szintén kritikus szavakkal illette a projektet Theodore C. Sorensen, a Kennedyek egykori tanácsadója, aki szerint nagyon sok hiba van a forgatókönyvben.



A vita azonban túlmutat mindezen, és abban a konzervatív és liberális médiacsoportok közti összecsapás is megjelenik: míg Surnow-t korábban többször kritizálták a jelenleg nyolcadik évadában járó sorozatában látható erőszak miatt, Greenwald cége több „tényfeltáró” filmet készített a Bush-éra ellentmondásos eseményeiről. Az mindenesetre aggályos, hogy Greenwald épp azon történészek (Sorensen mellett Nigel Hamilton) tanácsát és segítségét kérte ki, akik műveit többször kritizálta a Kennedy család.

A szakértők szerint több ténybeli hiba van a szövegkönyvben: így az 1960-as elnökválasztásokon említett exit pollok is pontatlanok, mert ez az eljárás akkor még nem létezett, vagy éppen a valóságban egyes események is korábban vagy később történtek, mint ahogy a tervekben szerepel. Emellett olyan dolgok is vannak a szövegekben, amik sosem történtek meg, így például hogy Kennedy ötlete lett volna a berlini fal felépítése. Szintén felháborítónak tartják az elnök szex jeleneteit, vagy éppen az ilyen utalásokat.



A vádak meglepetésként érték a forgatókönyvírókat, és szerintük mivel még csak különböző munkafázisokban lévő szövegkönyvekről beszélhetünk, ezért minden hasonló kritikai komolytalan. A History Channel ráadásul csak olyan szériát engedélyezne, amely teljesen hiteles, és amit minden érintettel jóváhagyatnak majd a bemutató előtt. Szerintük ha bármiben tévednek, akkor Kennedy azon munkatársainak hitelességét vonják kétségbe, akik műveiből dolgoztak. Emellett fontosnak tartják, hogy elsődleges céljuk a szórakoztatás, így nem hajlandóak belemenni a "film kontra hitelesség" vitába sem.

Azt azért ők is elismerik, hogy a széria komoly vitákat válthat majd ki, hiszen a Kennedy-imádók sok mindennek nem örülnek majd, ahogy az elnököt gyűlölők szerint pedig túl liberális lesz majd a sorozat.

Korábban hasonló vita zajlott le 2003-ban Ronald Reagan elnökségét bemutató széria kapcsáén, ám a mostani esetben sokkal komolyabb mindez, és egyesek szerint itt már nem is a történelemről szól a disputa, hanem a Kennedy család politikai múltjáról és jövőjéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár