2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kivonják a forgalomból a hiteltelennek bizonyult Hirosima-könyvet

2010. március 3. 14:18 MTI

Amerikai kiadója kivonja a forgalomból Charles Pellegrino számos ponton hiteltelennek bizonyult könyvét, amely januárban jelent meg a hirosimai atomtámadás egy maroknyi túlélőjéről és amelyből James Cameron akart filmet forgatni.

A Henry Holt and Company kiadó 18 ezer példányban nyomta ki Pellegrino The Last Train From Hiroshima: The Survivors Look Back (Az utolsó vonat Hirosimából: A túlélők visszanéznek) című kötetét. A korábbi tudományos és régészeti munkáival is vihart keltő szerző a múlt héten ismerte el a The New York Timesban, hogy a könyvében nyilatkozó Joseph Fuoco - aki 2008-ban elhunyt - félrevezette, de megígérte, hogy a dokumentumkötet javított kiadásában helyrehozza a hibát. Történészek ugyanis cáfolták Fuoco azon állítását, hogy fedélzeti mérnökként ott lett volna az atombombát ledobó Enola Gay amerikai bombázógépen.

A kiadó azonban a héten úgy határozott, hogy nemcsak javított kiadást nem ad ki, hanem a megjelentet is leszedi a könyvesboltok polcairól és utasította a könyv terjesztőit, hogy kártalanítsák a panasszal élő vásárlókat. A döntést azzal indokolták, hogy a kötetben nyilatkozó még két személlyel kapcsolatban is felmerültek kétségek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy John MacQuitty tiszteletes és Matthias atya, akiket Pellegrino könyvében idéz, valós személyek-e.

A Holt kiadó a szerző múltjában is talált magyarázatra szoruló állításokat. Pellegrino, aki gyakorta használja a doktori címet, arra hivatkozott, hogy 1982-ben szerzett doktorátust a wellingtoni Victoria Egyetemen. Az intézmény azonban cáfolta, hogy az írónak ilyen végzettséget adott volna és vizsgálatot indított az ügyben.

A The New York Times kritikusa, Dwight Garner, aki a botrány kirobbanása előtt dicshimnuszt zengett a könyvről, kénytelen volt felülbírálni ítéletét. Mint kifejtette: "bár először úgy tűnt, Pellegrinót becsapta egy képzelgő, most úgy látszik, lehetséges, hogy maga is az". Egyúttal rámutatott, mekkora baj forrása, hogy a kiadók nem alkalmaznak lektorokat a könyvek tényanyagának ellenőrzésére. A Holt hétfői közleményében Pellegrinóra hárított minden felelősséget, mondván: egy tényfeltáró mű tartalmáért teljes egészében helyt kell állnia szerzőjének.

James Cameron, aki rég óta jó viszonyban állt Pellegrinóval és kilenc Oscar-díjra jelölt Avatar című filmjének tanácsadójaként is foglalkoztatta, maga írt fülszöveget a Hirosima-könyvhöz, akárcsak a szerző két korábbi kötetéhez. A skandalum azonban nemcsak együttműködésük végére tehet pontot, hanem a rendező valószínűleg eláll a szerződéstől is, amelyet a megfilmesítés jogának megszerzésére kötött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár