2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A törökök elítélték az örmény népirtásról hozott washingtoni határozatot

2010. március 5. 09:11

A török kormány és az államfő is elítélte csütörtökön az örmény népirtásról hozott washingtoni képviselőházi bizottsági határozatot.

"Elítéljük a határozatot, amely olyan bűncselekményekkel vádolja a török népet, amelyeket nem követett el" - áll a török kormány állásfoglalásában. A kabinet szerint a határozat támogatói "politikai indítékok hatására helytelen és igazságtalan álláspontra helyezkedtek, figyelmen kívül hagyva a történelmi tényeket és a szakértők közötti véleménykülönbségeket". A kabinet szerint a dokumentumban nyilvánvaló tévedések vannak a korabeli események megítélésében, és a képviselők teljes mértékben elfogultan készítettek elő a határozatot.

Abdullah Gül török államfő arra figyelmeztetett, hogy Törökország nem fogja viselni a felelősséget a határozat esetleges negatív következményeiért. "Nem tartom megfontoltnak a döntést, és sajnálattal veszem tudomásul. A határozatnak nincs semmi köze a török néphez" - közölte az elnök. Abdullah Gül a történelmi igazságtól elrugaszkodottnak és elfogultnak nevezte a képviselőházi bizottság határozatát. Arra figyelmeztetett, hogy a dokumentum elfogadása aláássa a dél-kaukázusi stabilitást, illetve az örmény és a török-örmény baráti kapcsolatok építése érdekében tett erőfeszítéseket.

Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága által jóváhagyott nem kötelező érvényű határozat népirtásként bélyegzi meg az örmények törökök általi, az első világháború alatti és utáni tömeges lemészárlását. A határozat annak biztosítására szólítja fel Barack Obama elnököt, hogy az amerikai politikában ezentúl hivatalosan népirtásként hivatkozzanak az öldöklésre. Törökország tiltakozásul azonnal bejelentette, konzultációra hazahívja washingtoni nagykövetét.

Azerbajdzsán kormánya hibásnak és igazságtalannak, örménybarátnak és törökellenesnek minősíti az amerikai képviselőház külügyi bizottságának határozatát. Ali Hasanov, az elnöki hivatal társadalompolitikai osztályának vezetője a dokumentumban rámutat: "azt eldönteni, hogy abban az időben melyik félnek voltak kisebb vagy nagyobb veszteségei, nem egy szuperhatalmi státusra igényt tartó ország kongresszusi képviselőinek kell, hanem független történészeknek és szakértőknek". Hasanov véleménye szerint "a határozat nem áll összhangban az Egyesült Államok és az amerikai nép érdekeivel, és komoly kárt okoz az ország nemzetközi tekintélyének". A szóvivő meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikai képviselőház visszaküldi a határozatot, és így "az amerikai kormány megszabadul az igaztalan felelősségtől".

Megszakadhat Törökország és Örményország kapcsolatainak normalizálódása - figyelmeztetett pénteken Ankarában a török külügyminiszter. "A tegnapi (amerikai képviselőházi) szavazás nemcsak lelassíthatja, de le is állíthatja a normalizálás folyamatát. Ennek ellenére eltökéltek vagyunk, hogy tovább szorgalmazzuk kapcsolataink javítását Örményországgal" - jelentette ki sajtóértekezletén Ahmet Davutoglu, rámutatva, hogy veszélybe került a Jerevánnal kötött megállapodások ratifikációja. Davutoglu "nagy hibának" nevezte, hogy egy "történelmi jellegű kérdést" parlamenti szavazásra terjesztettek be. "Nem engedünk a nyomásnak, és Törökország soha nem fog senki nyomására határozni" - hangsúlyozta a török diplomácia vezetője.

A török külügyminiszter szerint a határozat kérdése "becsületbeli ügy", és hazája mérlegelni fogja, hogy milyen válaszlépéseket hozzon az Egyesült Államokkal szemben. Megítélése szerint Barack Obama kormánya nem tette meg a megfelelő erőfeszítéseket a bizottsági határozat megakadályozása érdekében, és felszólította Washingtont: akadályozza meg, hogy az ügyben az egész képviselőház is szavazzon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár