2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

DNS-sel keresik a Rembrandt-tolvajokat

2010. március 9. 14:16 MTI

Húsz évvel a történtek után DNS-vizsgálattól reméli az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), hogy fény derül minden idők egyik legjelentősebb festménylopására, és végre megtudják, kik lopták el a Remdrandt- és Vermeer-képeket.

1990-ben rendőrnek öltözött két férfi sétált ki a bostoni Gardner Múzeumból több festménnyel, köztük három Rembrandt- és egy Vermeer-alkotással. A lopott művek értékét 250-300 millió dollárra becsülték. A tolvajok eltűntek, a képek soha többé nem bukkantak fel. A Gardner Múzeum a mai napig tartja az ötmillió dolláros nyomravezetői díjat.

Az FBI most abban bízik, hogy a virginiai Quanticóban rendelkezésre álló DNS-vizsgálati technológia áttörést hozhat az ügyben. A nyomozást vezető Geoffrey Kelly a DNS-technológiában elért fejlődés láttán úgy határozott, elküldi a laboratóriumnak a két évtizedes bizonyítékokat, hátha sikerül előrelépni az ügyben – jelentette be az FBI bostoni irodájának egyik különleges ügynöke, Gail Marcinkiewicz. Hozzátette: az FBI nem közöl részleteket, mert ez egy folyamatban lévő nyomozás, de az ilyen régi esetekben ajánlatos a média segítségével ébren tartani az ügyet.

A rablók egyébként 81 perc alatt pakolták ki a múzeumot, miután sikerült becsapniuk az őröket és bejutniuk az intézménybe. Ragasztószalaggal megkötözték a biztonságiakat, majd 13 festménnyel elhagyták a helyszínt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár