2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Létrejöhet Szlovákia első archeoparkja

2010. március 10. 13:52 MTI

A dél-szlovákiai Rimaszombatban (Rimavská Sobota) 15 évre civilek vehették bérbe az önkormányzattól a Szabadka városrészben lévő egykori török várat, ahol Szlovákia első archeoparkjának kialakítását tervezik.

A Fundament Polgári Társulás helyi civilekkel és a történész-, régészszakmával összefogva kezdeményezte az Európában egyedülálló, török kori vízi vár megmentését - írja az Új Szó című pozsonyi napilap szerdai számában. Az egykori Gömör vármegyében a középső és kései bronzkor, valamint az oszmán birodalom kora igen jelentős történelmi korszak volt, ezért erre a két időszakra összpontosítva, annak a tárgyi emlékeit bemutatva szeretnék létrehozni a civilek Szlovákia első archeoparkját.

Még az idén elkezdik a régészti feltárást, amelynek eredményei alapján lehet majd folytatni a park további tervezését és kialakítását. A szabadkai török várból jelenleg alig három-négy méternyi falszakasz látható, de az 1968-ban és 1978-ban itt folytatott részleges feltárás eredményei alapján biztos, hogy tekintélyes vármaradványok találhatóak a föld alatt. A török hadak a stratégiai jelentőségű helyen alakították ki az oszmán birodalom legészakibb erődjét. A török építkezés idejét 1555 és 1560 között feltételezi a kutatás. Szabadka vára egészen 1593-ig volt török kézen.

A civilek a török kori építészeti emlékek feltárása és konzerválása mellett egy bronzkori telep és temetkezési hely replikáját és a középkori várakat kiszolgáló mesterségek műhelyeinek kiépítését és működtetését tervezik, elsősorban pályázati pénzekből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár