2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Expedíció keresi George Mallory fényképezőgépét

2010. március 17. 12:02 Discovery News

Egy jövőre útnak induló expedíció George Mallory kameráját keresi majd a Mount Everest árnyékában: szerintük ugyanis az abban rejlő képek bizonyíthatják, hogy tényleg ő és Andrew Irvine érték el elsőként a hegycsúcsot.

George Mallory Vestpocket Kodak fényképezőgépe a hegymászóval veszett oda 1924-ben. Ha azonban érintetlen, akkor lehetséges, hogy a legmodernebb technológia segítségével életre kelthető a benne rejlő film, és végre kiderülhet: tényleg ők érték-e el elsőként az Everest csúcsát. Amikor 1999-ben ugyanis megtalálták Mallory maradványait, személyes tárgyai között nem lelték a fényképezőgépet. Épp ezért Tom Holzel veterán alpinista és mások úgy vélik, hogy az partnerénél, Andrew Irvingnél lehetett, akinek eddig nem kerültek elő a maradványai.

Holzel azonban biztos benne, hogy tudja azok pontos helyét, és szerinte ugyanis a hegyről készített fotókon jól látható, hogy hol lehet a férfi - ahogy azt nemrég az [origo] cikke is bemutatta -, így tervei szerint jövőre felkeresi a helyszínt. Szerencsére azonban szüksége lehet, hiszen a hegyen legalább 120 elveszett hegymászó holtteste rejtőzhet. Holzel egyébként már idén is útnak indult volna, ám nem sikerült előteremteni a megfelelő finanszírozást minderre, így most egy évet várnia kell.

Ez pedig csupán a munka egyik fele, hiszen a folytatásban a képek helyreállítását kell elvégezni. A Kodak szakemberei szerint ez nem lehetetlen, hiszen a hideg nagyon jól konzerválhatta a gépet, azt azonban nem tudni, hogy a kozmikus sugárzás milyen hatással lehetett a filmre.

A Mallory maradványait felkutató expedíciót vezető Eric Simonson szerint mindez nem lehetetlen, ám egyben azt is hozzátette, hogy 1999-es sikerük több kedvező tényezőnek volt köszönhető, amit elég nehéz lenne megismerni. Ráadásul Malloryt azért sikerült megtalálni, mert a maradványait rejtő terület akkor nem volt hó alatt – ez viszont mostanra megvéltozott.

George Mallory és Andrew Irvine 1924. június 8-án kísérelték meg a csúcs elérését, de soha nem tértek vissza. Noel Odell, az expedíció geológusa naplójában azt írta, hogy "látta Malloryt és Irvine-t a gerincen, a végső piramis lábánál", aznap 12:50-kor. Két nap múlva ismét felment egyedül a VI. táborba, s miután mindent érintetlenül talált, tudta, hogy társai elpusztultak.

A későbbi évtizedekben csak egy-egy nyomot találtak róluk. 1975-ben egy kínai hegymászó 8229 m-en talált egy "régi angol halottat", s erről beszámolt az expedíció japán vezetőjének. Másnap a kínai egy szakadékba zuhant és meghalt, ezért a rejtély nem oldódott meg. 1999. május 1-jén a Mallory és Irvine felkutatására szerveződött expedíció tagja, Conrad Anker találta meg Mallory tetemét az Everesten, 8229 m magasban. Irvine földi maradványainak hollétét még mindig homály fedi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár