2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítják Prágában a féltve őrzött középkori kódexet

2010. március 17. 17:57 MTI

A Prágai vár egyik időszaki kiállításán mutatják be a Cseh Nemzeti Múzeum által féltve őrzött, késő 15. századi Jénai-kódexet.

A középkori könyvritkaságot A cseh reformáció művészete című kiállításnak adta kölcsön a Cseh Nemzeti Múzeum, amely maga is csak nagyon ritkán állítja ki a különleges darabot. "A cseh reformáció művészete egy igazán kiváló kiállítás, ezért úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal kivételt teszünk és lehetővé tesszük a látogatóknak, hogy belenézzenek a Jénai-kódexbe" - mondta a CTK hírügynökségnek Michal Lukes, a Cseh Nemzeti Múzeum igazgatója.

Sokan úgy tartják, hogy a Jénai-kódex a huszita mozgalom, a 15. sz. elején Husz János tanítása nyomán Csehországból kiindult vallási mozgalom bibliája volt. A kódexet 1490 és 1510 között cseh és latin nyelven írták. Százhúsz oldalából 111-et papírra, 9-et pedig pergamenre írták, és összesen 122 iniciálé díszíti.

Az értékes kéziratot egészen a Jéna Egyetem könyvtára őrizte, ahol rengetegen tanulmányozták, köztük Johann Wolfgang Goethe is, aki le is másolta a kódexet cseh tudósok számára. Az 1950-es években a kódexet Wilhelm Pieck, az egykori kommunista Kelet-Németország elnöke ajándékozta Prága városának. A másolat szintén a Cseh Nemzeti Múzeum tulajdonában van. Mivel az eredeti példány rendkívül érzékeny a hőmérséklet- és páratartalom változásra, valamint az UV-sugárzásra, ezért csak nagyon ritkán veszik ki a múzeum speciális széfjéből.

A prágai várban lévő kiállítást április 4-éig kereshetik fel az érdeklődők. A tárlat célja, hogy bebizonyítsa, a cseh művészet igenis virágzott a reformáció ideje alatt is (1380-1620), és nem igaz, hogy az ellenreformáció idején az összes alkotás megsemmisült. A Jénai-kódexet csak március 30-ig nézhetik meg a látogatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár