2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ferrari Violetta

2010. március 23. 13:25

(1930-)

Ferrari Violetta, az ötvenes évek egyik legnépszerűbb hazai színésznője 1930. április 25-én született Hódmezővásárhelyen, de a fővárosban nevelkedett. Óvodásként Harsányi Gizi néninél játszott a rádió gyermek-színtársulatában, fellépett Siliga bácsi gyermekszínházában, részt vett a Corvin Áruház gyermekruha-bemutatóin, Sennyei Vera partnere volt a Vígszínházban.

Útja egyenes volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol már növendékként kitűnt a gyakorló színház előadásain. Még nem is végzett, máris ő volt az ügyeletes szerelmes fiatal színésznő, diplomájának megszerzése után, 1949-ben a Nemzeti Színház szerződtette. Az ország első társulatában klasszikus és kortárs drámák vezető szerepeinek egész sorát kapta. A magyar színpadon neki jutott tíz év során eljátszhatta Luisa Millert (Schiller: Ármány és szerelem), Hippolytát (Shakespeare: Szentivánéji álom), Ophéliát (Shakespeare: Hamlet), Cherubint (Beaumarchais: Figaro házassága), Tündét (Vörösmarty: Csongor és Tünde). A magyar színháztörténet egy igen jelentős korszakában olyan színészóriásokkal dolgozhatott együtt, mint Ladányi Ferenc, Tímár József, Gobbi Hilda, Básti Lajos.

1950-től filmezett is, vidám fiatal lányokat alakított a Dalolva szép az élet (1950), a Civil a pályán (1951) című filmvígjátékokban, szemüveges egyetemi tanárnőt a 2x2 néha 5-ben (1954), Szendrey Júliát a Feltámadott a tengerben (1953), jó házból való úrilányt a Gázolásban (1955).

Népszerű volt, kortársai számára az emancipált nő szimbóluma, elhalmozták szerepekkel, 1956-ban mégis elhagyta az országot. Amikor a férjével és pólyás gyermekével Németországba érkezett, biztos volt abban, hogy színészi pályája véget ért. Másképp történt: két év múlva meghallgatásra hívták, és akcentusa ellenére leszerződtették egy szerepre. Következő szerepajánlata egy siketnéma lány volt, aminek a kedvéért elsajátította a jelbeszédet is.

Ezután kapta meg az Irma, te édes címszerepét, amelyet aztán négyszázötvenszer játszott el. Legnagyobb színpadi szerepálma is megvalósult, Kleopátrát alakíthatta G.B. Shaw Caesar és Kleopátra című drámájában. Országot és nyelvet cserélt, sikerült másodszor is színészi egzisztenciát teremtenie, méghozzá külső segítség nélkül. Ferrari Violetta az egyetlen magyar színésznő, aki az elmúlt évtizedekben külföldön igazi karriert futott be.

A rendszerváltás után többször hazalátogatott, aztán végleg hazaköltözött Magyarországra. Színpadon már nem látható, pánikbetegsége miatt az orvos eltiltotta a fellépéstől. Művészetét itthon Jászai Mari-díjjal ismerték el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár