2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétségbe vonják a történészek Noé bárkájának megtalálását

2010. április 28. 09:38

Napok óta Noé állítólagos bárkájának megtalálásától hangos a sajtó: a történészek és régészek azonban szkeptikusak a felfedezéssel kapcsolatban.

A térség szakértője, Paul Zimansky régész és történész szerint ahhoz, hogy a pár napja ismertetett elmélet igaz lehessen, a leleteket a Biblián kívül minden létező történeti kontextusból ki kell ragadni. Ezt állítja Peter Ian Kuniholm régész is, aki egyenesen hamisítványnak minősítette a felfedezést.

A szakértők abban mind egyetértenek, hogy a bárka a bibliai, sőt már korábban is feljegyzett történetekben az Urartu, más néven Ararát hegyen állt meg. Nem meglepő hát, hogy az elmúlt évtizedekben a kutatók évente keresték az állítólagos hajó nyomait, ahogy ezzel párhuzamosan a Fekete-tenger partján azt próbálták bebizonyítani, hogy az özönvízre ott kerülhetett sor.

A felfedezők pár évente hírt is adnak szenzációs leleteikről, amelyek általában a hegynek mindig más pontjáról származnak. A mostani is ezt követi: a hongkongi Noah's Ark Ministries International kínai-török kutatócsoport állítólag már előzetes radiokarbonos vizsgálatokat is végzett.

A szakértők azonban nem hisznek ebben: Zimansky és a többiek szívesen látnának egy tudományos publikációt is a témában, hiszen a sajtónyilatkozatok és hasonló fényképek nem a szakszerű régészeti megközelítést erősítik. Emellett az archeológusok a radiokarbonos datálás eredményeiben sem hisznek, hiszen sem az azt végző labor, vagy kutatók, sem a pontos eredmények nem ismertek. Épp ezért Kuniholm nem is érti, hogy elsőre miért valószínűbb, hogy a bárkát, mint egy hegyoldalra épített menedéket fedeztek fel?

Ami egyértelmű: azzal kapcsolatban jelenleg senki nem rendelkezik semmilyen régészeti bizonyítékkal, hogy valaha is olyan magas lehetett a vízszint a térségben, ami ilyen magasságban tehetett volna le egy hasonló méretekkel épített hajót.

A kételyek azonban nem érnek véget, főként, hogy a The Sun már egy videót is közzétett a felfedezésről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár