2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem lesznek Sztálin-plakátok Moszkvában

2010. április 30. 09:27 MTI

Sztálin mégsem lesz látható a Moszkvát a győzelem napjára díszítő tablókon: az általános felzúdulás és a széles körű vita visszavonulásra késztette a mindeddig kitartó moszkvai városi önkormányzatot.

A hírt a Kommerszant című lap közölte Ljudmila Sevcovát, a moszkvai kormány első elnökhelyettesét idézve, és megállapítva, hogy valószínűleg nem a közhangulat, hanem a Kreml győzte meg a moszkvai vezetést.

Eszerint a hatóságok úgy döntöttek, hogy a Sztálint ábrázoló tablókat nem teszik ki az utcára, hanem - tekintettel a várható rossz időjárásra - azokban a zárt helyiségekben állítják fel, ahol a veteránok ilyenkor találkozni szoktak. A képek egyébként a diktátort a potsdami, a jaltai és a teheráni konferencia résztvevőjeként, illetve a háborús idők hadvezéreinek sorában ábrázolják.

A moszkvai hatóságok arra hivatkozva szándékoztak kitenni Sztálin képét, hogy ezt a veteránok kérték, és döntésüket körömszakadtáig védték, noha nagyon sokan tiltakoztak ellene. A Memorial független orosz jogvédő csoport eleinte csak érvelt, majd kilátásba helyezte, hogy ha lesz ilyen dekoráció, ők a diktátor bűneit - egyebek között az erőszakos kollektivizálást, a repressziókat, a Molotov-Ribbentrop-paktumot, egész népek deportálását, a háborúban elszenvedett hatalmas veszteségeket - ismertető tablókkal járulnak hozzá a város ünnepi díszéhez.

Most azonban közölték, hogy amennyiben Sztálin-plakátok nem lesznek, ők is elállnak az ellenplakátoktól. A városi vezetők hangsúlyozták, hogy a kétezer ünnepi tabló közül a népek atyja mindössze tízen lesz látható, s ezeket csak a veteránok hagyományos gyülekezési helyein teszik ki.

Közben más városokban a tiltakozások ellenére ki akarják tenni Sztálin képeit a második világháborúban aratott győzelem 65. évfordulójára, május 9-re, és például Vlagyivosztok utcáin már meg is jelent a diktátor hősiesen jövőbe tekintő portréja.

Jurij Luzskov moszkvai polgármester egy március 30-i egyhangú önkormányzati döntés értelmében éppen szerdán fogadta Moszkva díszpolgárává Vlagyimir Dolgihot, a Szovjetunió Kommunista Pártja politikai bizottságának egykori póttagját, a Szocialista Munka kétszeres hősét, a Moszkvai Veteránok Tanácsának elnökét. Dolgih az utóbbi időben nem csupán a Sztálin-képek kihelyezésére irányuló kéréssel hívta fel magára a figyelmet, hanem egy másik hangos botránnyal is. A Veteránok Tanácsának követelésére meg kellett változtatni az Antiszovjet Sasliksütőde nevét, amelyet kitalálói nem politikai célzásnak szántak, az elnevezés csupán arra utal, hogy az étterem a Szovjetszkaja szállóval szemben van, s egy újságírónak, aki a történtekről felháborodottan írt, súlyos kellemetlenségekben volt része.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár