2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmet ismételnek a kolozsvári restaurátorok

2010. május 12. 10:15 MTI

Még egy hónapig biztosan kell dolgozni a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport lovas alakjának belsejében - számolt be róla az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

A szobrászművész elmondta, hogy jelenleg a ló lábában található stabilizáló anyagokat olvasztják ki, hogy könnyebben hozzáférhessenek a nehezen megközelíthető részekhez is. A szoborcsoport vezéralakjainak restaurálása is szépen halad, már a szobrok belső szerkezetét összetartó csavarokat is kicserélték. A nemrég szétbontott lovas alak még egy hónapig biztosan "nyitva" lesz.

Fadrusz János szobrászművész lovas szobrát 1902-ben leplezték le Kolozsvár főterén. A magyar és a román állam által finanszírozott felújítási munkálatokkal 2010 júliusáig kellene elkészülniük a kivitelezőknek. Nagy Benjámin kőfaragó szerint "ismétlődik a történelem", mivel a szobor elkészítéséről és felállításáról több mint száz éve tudósító korabeli híradásokat elolvasva kiderült, hogy akkor sem voltak zökkenőmentesek a munkálatok, akkor sem sikerült a hatóságok által eltervezett időpontban leleplezni a szoborcsoportot.

"A restaurátorok csapata a tőlük telhető legjobbat nyújtja azért, hogy minél hamarabb és a lehető legjobb minőségben fel tudjuk újítani ezt a kolozsvári és az erdélyi magyarság számára szimbólum értékű szoborcsoportot, ám néha váratlan fordulatokat is vesz a munkafolyamat, amelyek miatt lelassul a tempó" - mondta el a lapnak Nagy Benjámin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár