2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Légifotók a szétbombázott Németországról

2010. május 20. 08:50 Spiegel Online

1945 májusában az amerikai pilóták felderítő repüléseket hajtottak végre Németország felett, és a korábban bombázásra használt gépekből végigfotózták az elpusztított országot. Az egyedülálló archívum végre mindenki számára kutathatóvá vált.

A különleges küldetés hat napja során, a ma alig ismert „Villamos-akcióban” 1945. május 7-12-ig több száz B-24-es, B-17-es és B-26-os gép szállt fel, és repült el egészen alacsonyan a német városok felett. 2013 felszállás után több ezer, még ma is kitűnő minőségűnek számító képet készítettek, a szövetségesek ugyanis ezekkel akarták dokumentálni a korában elért pusztítás mértékét.

A gépek szigorú rend szerint hajtották végre mindezt: a felügyelőtisztek arról gondoskodtak, hogy ne repüljenek túl közel egymáshoz, és ne ereszkedjenek 300 méter alá. Erre szükség is volt, mert a háború végeztével a pilóták egy része gondatlanná és figyelmetlenné vált, és több baleset is történt. A fényképezés első napján például egy 19 fős legénységgel repülő gép csapódott a Kölnhöz közeli Engers vasúti hídjának maradványaiba.

Emellett bár a korban sokan hitték, hogy a berepülések szimbolikusan megalázó hatalmi játszmák részei lehettek, ez nem feltétlen volt igaz. Az amerikai vezetés ugyanis ennél sokkal kíváncsibb volt korábbi támadásai hatására.

A fotók többségéről aztán elfeledkeztek, és azok levéltárakban, magángyűjteményekben és más szervezeteknél porosodtak. A pusztulás mementóit Matthias Jansing gyűjtötte össze: munkásságával 3000 légifotót sikerült egységes adatbázisba rendezni, és ezzel mintegy nagyapjára szeretett volna emlékezni, aki Sztálingrádnál halt meg.

Még több kép a Spiegel galériájában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár