2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százmillió eurós lopás egy párizsi múzeumból

2010. május 20. 20:02 MTI

Öt festményt, köztük egy Matisse-t és egy Picassót loptak el csütörtökre virradóra a Modern Művészetek Párizsi Múzeumából - közölték rendőrségi forrásból.

A kárt nem egészen 100 millió euróra becsülte Christophe Girard, a párizsi városháza kulturális tanácsnoka. Korábban egy ügyészségi forrás még 500 milliós kárértékről beszélt. A lopást a reggeli nyitáskor, helyi idő szerint tíz perccel 7 óra előtt fedezték fel a Szajna partján, az Eiffel-toronnyal átellenben fekvő múzeumban.

Ügyészségi forrásból származó közlés szerint a nyomozók rendelkezésére áll egy videofelvétel, amelyen egyetlen személy látszik, amint egy ablakon át behatol a múzeumba, és onnan elviszi a festményeket. Girard szerint a riasztóberendezés a lopás időpontjában hatástalanítva volt, és jóllehet éjjel három őr is szolgálatban volt az épületben, ők nem láttak semmit. Egy névtelenül nyilatkozó rendőri forrás viszont azt állítja, hogy a múzeum biztonsági rendszere, beleértve számos térfigyelő kamerát is, már napok óta nem működött.

Az eltulajdonított képek a Le Parisien című lap internetes oldala szerint: Picasso - Galamb borsóval; Matisse - La pastorale; Braque - Olajfa Estaque közelében; Modigliani - Nő legyezővel; Léger - Csendélet gyertyákkal. A legértékesebbnek a kubista Picasso-mű számít, értékét 23 millió euróra taksálják.

Nem csak az a kérdés, hogy miért volt nyilvánvalóan elégtelen a múzeum biztonsági rendszere, de legalább annyira homályos az elkövető(k) szándéka. A műkincspiacon ilyen mesterművek eladhatatlanok, hiszen "egyetlen kereskedő sem tudja a nemzetközi piacon eladásra kínálni az ismert munkákat" - vélte Harry Bellet párizsi műkritikus. Szerinte csak egy módon lehet pénzt csinálni az ellopott festményekkel: "a biztosítótól váltságdíjat kicsikarni". A biztosítók általában olyankor hajlandóak fizetni, ha az a rendőrségi nyomozás érdekét szolgálja, avagy a követelt összeg kevesebb a biztosítási értéknél. A Modern Művészetek Múzeuma - ellentétben például a Louvre-ral - nem állami, hanem a francia fővárosé, vagyis az állam nem vállal érte garanciát.

Franciaországban az utóbbi hónapokban több, nagy port felverő műkincslopás történt. Januárban világhírű festők, köztük Picasso és Rousseau mintegy harminc művét emelték el egy Cote d'Azur-i birtokról. Nem sokkal korábban Degas egy képét tüntették el a marseille-i Cantini-múzeumból, amely a párizsi Musée d'Orsay-tól kapta kölcsön az alkotást. Tavaly júniusban a párizsi Picasso-múzeumból lopták el fényes nappal a mester rajzait tartalmazó, 3 millió euró értékűre becsült naplót. Az ellopott műkincseket ritkán találják meg, bár ilyen is előfordul.

A francia igazságszolgáltatás három férfi elítélésére készül orgazdaságért, amelyet két Picasso-alkotással kapcsolatban állapítottak meg esetükben. A több mint 50 millió euróra becsült vásznakat 2007-ben a mester egyik unokájának otthonából lopták el, majd öt hónapi nyomozás után találták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár