2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lovasszobrot kapott a pozsonyi várban Szvatopluk

2010. június 7. 10:01 MTI

A 7,8 méteres bronzból készült alkotást vasárnap késő este leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság jelenlétében.

A Szvatopluk-szobor felállítását Robert Fico miniszterelnök kezdeményezte. A 270 ezer eurós költséget közadakozásból kívánták előteremteni. Fico, valamint az államfő és a házelnök ezer-ezer euróval járultak hozzá a költségekhez. Bár a megadott számlán néhány hete még csak 123 ezer euró szerepelt, a bronzszobor már ott áll a pozsonyi várudvarban.

Ján Kulich, szobrászművész ingyen készítette el a szobrot, és a szerzői jogokat a szlovák parlamentnek adományozta. Alkotásának művészi értéket azonban nagyon sokan megkérdőjelezték, és eleve tiltakoztak a mű felállítása ellen. Nagy vihart kavart az is, hogy Kulich a szocialista rendszerben, a hetvenes és a nyolcvanas években a pozsonyi képzőművészeti akadémia rossz hírű vezetője volt, aki politikai okokból gátolta több fiatal művész tehetségének kibontakozását. Fiatal művészek egy csoportja vasárnap este a helyszínen tiltakozott a szobor és alkotója ellen.

A lovas szobron lévő "ószlovákok királya" felirat is már korábban heves reakciókat váltott ki, és neves történészek történelmietlennek minősítették. Az "ószlovákok" vagy "régi szlovákok" kifejezést a Fico-garnitúra kezdte el használni a Nagy-Morva Birodalom egyes személyiségeire, akiket a szakma morváknak tartott.

Fico 2008 januárjában, az önálló Szlovák Köztársaság megalakulásának másfél évtizedes évfordulója alkalmával kifejtette, hogy kormánya a globalizálódó világban erősíteni kívánja a szlovák identitást, óvni a nemzeti és állami érdekeket, a fiatal nemzedéket pedig hazafiságra óhajtja nevelni. Közölte azt is, nem engedi meg, hogy kiürüljön és elnéptelenedjen a szlovák történelem.

Egyre több történész hangoztatja, hogy a Nagymorva fejedelemségben nem szlávok, hanem régi szlovákok éltek, akiknek a királya Szvatopluk volt. Legyünk büszkék erre. Ha a magyaroknak lehet Szent Istvánjuk, a cseheknek pedig Szent Venceljük, akkor nekünk Szvatoplukunk lesz, akinek a szobrát mielőbb felállítjuk a pozsonyi várudvarban - érvelt akkori beszédében.

A szlovák szakértők meglepődve fogadták a kormányfő kijelentéseit. Ján Steinhübel, az egyik legismertebb szlovák régész rámutatott, hogy eddig csupán Milan S. Durica, az 1939-ben alakult fasiszta szlovák bábállam elnökének, Jozef Tisónak a dicsőítője és néhány dilettáns személy használta a "régi szlovákok" megnevezést. Egyesek még azzal is próbálkoztak, hogy a Nagymorva birodalom helyett Nagy-Szlovákiát használjanak.

Dusan Kovác történész szerint a Nagymorva birodalomban szlávok, nem pedig szlovákok éltek, az utóbbiak önmeghatározása legfeljebb a 15. századra tehető. "A régi szlovákok kifejezéssel egyetlen komoly publikációban sem találkozunk, mert ez a megnevezés egyszerűen minden tudományos alapot nélkülöz" - szögezte le.

A három szlovák vezető vasárnap este is 1500 éves szlovák államiságról beszélt, és azt bizonygatta, hogy a szlovákoknak rendkívül dicső és gazdag történelmük van. Az is elhangzott, hogy másoktól eltérően a szlovákok nem akarják a másokét, csak a magukét védik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár