2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedezték Közép-Európa legrégebbi barlangfestményét

2010. június 23. 15:13 MTI

Európa nyugati részén háromszáznál is több helyszínen látható barlangrajz, Közép- és Kelet-Európa ezzel szemben nem bővelkedik az őskori művészet e hagyatékaiban. Francia kutatók és román barlangászok azonban most egy új díszített falú romániai barlang felfedezéséről tettek bejelentést. A festmények kora meghaladhatja a 30 ezer évet.

Eddig szinte semmit nem tudtunk a közép-európai barlangfestészetről - mondta Jean Clottes, Franciaország vezető barlangrajzkutatója, az UNESCO és műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) szakértője.

Eddig Románia egyetlen barlangja, a harminc évvel ezelőtt felfedezett Cuciulat (Kocsoládfalva) dicsekedhetett csak falfestményekkel, pontosabban két állatábrázolással. Közép- és Kelet-Európában ezen kívül csupán az Urálban ismert még két festett barlang. Valószínűleg a barlangrajzok egyike sem idősebb 15 ezer évnél. Az új barlangot, az Erdélyi-szigethegységben található Coliboaiát szintén mintegy harminc éve találták meg a Románia északnyugati részén elterülő Apuseni Natúrparkban, eredeti felfedezői azonban nem láttak állatábrázolásokat, a feltárást ugyanis nehezíti a felszín alatti folyó, amely a termek többségét ellepi.

A román barlangászok tavaly szeptemberben búvárfelszereléssel térképezték fel a barlangot, és ekkor lettek figyelmesek a rajzokra. Egyeseket csak a vízben fekve, épp csak fejüket kiemelve tudtak elérni. A féltucatnyi ábrázolás - egy ló, egy bölény, két medvefej és két orrszarvú feje - igen hasonlít a nyugat-európai motívumokhoz. Májusban egy francia szakemberekből álló csapat Clottes vezetésével megerősítette, hogy őskori alkotásokról van szó. A víz valószínűleg megsemmisíthette a többit. Clottes becslése szerint a rajzok kora 23-35 ezer év közé tehető.

A román hatóságok védelem alá helyezték a barlangot, és tervek születtek egy kutatási programra, amelyet Clottes és a Romániai Barlangkutató Szövetség elnöke, Viorel Traian Lascu vezetne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár