2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gigászi kőkört ásnak Angliában

2010. július 6. 10:10 The Daily Mail

Egy Stonehenge-nél is tízszer nagyobb, titokzatos kőkör kiásását kezdték el a régészek Angliában: a legalább 4000 éves Marden Henge építését évszázadok óta próbálják megmagyarázni a történészek.

A wiltshire-is Marden Henge maradványait hathetes ásatás során próbálják feltárni az English Heritage örökségvédő szerv munkatársai. Mindez nem lesz egyszerű, hiszen a 10,5 hektáros területen elterülő neolitikus építmény nagy részét a földművelők és az erózió már elpusztították. Az ásatás azonban csak egy két éve tartó kutatás utolsó lépcsője: korábban légi-, topográfiai és geofizikai kutatásokat is folytattak a helyszínen.

Marden Henge a kutatók szerint egykor egy vizesárokkal körülvett, 13 méter magas domb lehetett, és bár ma már nem állnak a kövek, a régészek a tervek szerint azok maradványait is feltárják majd. A vizsgálatok szerint a domb 1806-ban omlott be, majd 1817-ben simították el végleg a földterületet. Az 1969-ben folytatott ásatásokon Geoffrey Wainwright egy szarvasagancs alapján datálta a helyszínt, amit eszerint i.e. 2400 és 2000 körül használhattak.

Az már most is biztos, hogy a hely sokkal jelentősebb lehetett mind Stonehenge-nél, mind a többi, jóval kisebb szakrális neolitikus építménynél. A 15 főből álló kutatócsoport bejelentése szerint azonban szó szerint semmit sem tudunk ezen körről, így a kutatások ténylegesen a semmiből indulnak majd.

A vizsgálatok során arra is szeretnének választ kapni, hogy melyik kőkör épülhetett előbb, illetve, hogy mindegyiket ugyanaz a népcsoport építhette-e. Ennek megismerése azért is fontos, mert jelenleg úgy tűnik, hogy a hasonló neolitikus építmények sokkal szervesebb kapcsolatban álltak egymással, mint azt eddig hitték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár