2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kastély árvíz után

2010. július 7. 08:19

Közvetlen károkat nem okozott az árvíz az edelényi kastélyban, azonban az épület pincéjében még most is áll a talajvíz – írja és TÉRFOTÓ galériájában meg is mutatja a műemlékem.hu.

"A legrosszabbtól, vagyis hogy elöntse a megáradt Bódva, megmenekült az edelényi kastély, s közvetlen árvízkárok sincsenek" - mondta el a műemlékem.hu-nak az épületet kezelő Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. Varga Kálmán hozzátette: ugyan a kastély pincéjében áll a víz, ennek azonban csupán közvetett oka a folyón levonult árhullám, hiszen a talajvíz szintje emelkedett meg. Ha azonban gyakoriak lesznek az áradások, a pince szigeteléséről gondoskodni kell.

Az ország hetedik legnagyobbjaként számon tartott edelényi kastély 1716 és 1730 között építettette a Bódva szigetére L'Huillier Ferenc János báró, aki azonban az építkezés befejezése táján meghalt, így a kastély díszítése az özvegyére maradt. Az 1760-as évek végén készült el a belső barokk falfestések többsége, Lieb Ferenc vezetésével.

Az épület további sorsa meglehetősen balszerencsésen alakult, a család kihalása után a kincstáré lett, majd a Száz-Coburg-Gothai család birtokába került. A hercegi família nemigen kötődött az épülethez, hitbizománnyá alakították át, s egy részét átengedték más célú hasznosításra, így 1861-től Járásbíróság működött a falai között.

1928-ban az Igazságügyi Minisztérium lett az új gazda, s a nyugati szárnyban börtönt alakítottak ki. Közben folyamatosan pusztultak az épület értékei, előbb az istállókat bontották el, majd a kastély kápolnáját is. 1945 után ügyészségnek, napközinek, ügyvédi munkaközösségnek adott helyet, földszintjén szükséglakásokat alakítottak ki.

Az állami tulajdonú kastély 2001-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezelésébe. 2006-ban kezdődött meg az uniós forrásból finanszírozott, 2,2 milliárd forintos "Edelényi Kastélysziget Turisztikai-Kulturális Központ" elnevezésű fejlesztési projekt kidolgozása. Az épület felújítása (s közben a falfestések restaurálása) jelenleg is folyik.

A cikk folytatása és virtuális séta, TÉRFOTÓ-galéria a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár