2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem épül új látogatóközpont Stonehenge mellé

2010. július 8. 10:42

A kormányzati megszorítások áldozata lett Angliában a Stonehenge mellé tervezett nagyszabású látogatóközpont: az évtizedek óta húzódó beruházás elmaradása a szakértők szerint komoly problémákat jelenthet majd a 2012-es olimpia idején.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kőkori kőkörtől nagyjából 2,5 kilométerre nyugatra, Amesbury közelében felépülő látogatóközpont terveit a Denton Corker Marshall építésziroda készítette (itt meg is tekinthetők). Az English Heritage Stonehenge-projektjének igazgatója, Loraine Knowles szerint az új építmény "beleolvad majd a tájba, és a látogatók így könnyebben ráhangolódhatnak a környékre, mielőtt megérkeznek a kövekhez".

Ezzel egy hosszú vita ért véget: 2000 óta már több terv is készült, hogy a környékről az autóutak mellett az oda nem illő turistafogadó épületet is eltüntessék. A kormányzat azonban 2007-ben leállította a tervezett beruházást, mondván az A344-es út alagútban történő elvezetése nem éri meg a szükséges félmilliárd fontos költséget. A tervek a 2008 decemberében kiírt, majd tavaly májusban tovább szűkített pályázatra születtek meg.

Az új brit kormányzat azonban jegelte az építkezéseket: a döntés komolyan meglepte az örökségvédőket is, és az English Heritage is csalódottságának adott hangot. Szerintük nagyon nagy szükség lett volna a változásokra, különösképp 2012-re, amikor az olimpia miatt az országba érkező turistahad nagy része zarándokolhat el Stonehenge-hez is. John Penrose, illetékes miniszter bár önmaga is elismerte, hogy a döntés csalódottságot okozhat, ám mégis az érintettek türelmét kérte, hiszen szerinte a látogatóközpont költségei egyáltalán nem illenek a világgazdasági válságból kilábaló brit kormányzat büdzséjébe.

Mindez azonban sovány vigasz: a kőkört évente egyre többen keresik fel, és a helyi közlekedési problémák megoldása lassan elodázhatatlanná válik majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár