2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kételkednek az "új" Caravaggio hitelességében

2010. július 19. 18:55 MTI

Egy eddig ismeretlen Caravaggio-festmény megtalálásáról adott hírt a l'Osservatore Romano szentszéki napilap. Az olasz szakértők azonban fenntartással fogadták, hogy az alkotás a 400 évvel ezelőtt elhunyt mester munkája lenne.

Új Caravaggiót találtak - adta hírül szombat délutáni számának címoldalán a l'Osservatore Romano egy részletet is megmutatva a Szent Lőrinc mártírhalála című festményből. A felfedezést azért a szentszéki napilap jelentette be, mivel az alkotás a Jézus Társasága, azaz a jezsuita rend tulajdona.

A rostélyra bilincselt és elevenen elégetett Szent Lőrinc vértanúságát ábrázoló kép restaurálása most fejeződött be, és a munkában részt vevő Lydia Salviucci Insolera feltételezése szerint nem kizárt, hogy Caravaggio műve - derült ki a l'Osservatore cikkéből.

Nem véletlen, hogy a bejelentést július 17-re időzítették. Ekkor emlékezett meg Róma városa Caravaggio halálának 400. évfordulójáról. A mester alkotásait őrző múzeumok és templomok egész éjszaka nyitva tartottak, az új Caravaggiót azonban egyelőre nem mutatták be.

"Gyönyörű alkotás, a szent szeméből sugárzó rettegés teljesen Caravaggio"- írta Salviucci Insolera, aki a képet az 1610-ben elhunyt festő római éveire datálta (1592-1606). A szakértő szerint Caravaggio gyakran megfordult a római jezsuita templomban, a Gesú-ban. Ennek kolostorában találták a feltételezett Caravaggio-festményt. Salviucci Insolera azonban maga is hozzátette: vigyázni kell a hirtelen és szenzációhajhász bejelentésekkel. Ne essünk a "mindenáron Caravaggio" csapdájába - írta.

Így gondolja a többi olasz művészettörténész is. "Érdekes festmény, de még tanulmányozni kell" - fogalmazott diplomatikusan a hat római múzeumot összefogó Polo Museale di Roma-t vezető Rossella Vodret, aki mindenekelőtt élőben szeretné látni a képet. A felvételeken látható alkotás "fényévnyi távolságra esik a mester keze munkájától" - tette hozzá az idén kiadott Caravaggio-forrásgyűjtemény összeállítója, Stefania Macioce.

"Évekkel ezelőtt láttam az akkor még nagyon rossz állapotban levő festményt, és rögtön egy Cavaraggiót utánzó nápolyi tanítványra gondoltam" - mondta Francesca Cappelletti, a Caravaggio-évfordulóra megjelent monográfia szerzője. A Vatikáni Múzeum volt igazgatója, a pápai kulturális bizottság titkára, Francesco Buranelli szerint azt bátran lehet állítani, hogy az alkotás caravaggiesco, vagyis stílusában Caravaggiót idézi, de azt nem, hogy Caravaggio festette.

Antonio Pinelli a firenzei tudományegyetem művészettörténeti tanszékének professzora határozottan kizárta, hogy Caravaggio lenne az alkotó. Szent Lőrinc keze ugyan eredeti Caravaggiónak tűnik, "a szent bőre és a testét fedő ruhadarab redőzete viszont szegényesre sikeredett". Pinelli hozzátette: a Caravaggio és a jezsuita rend közötti kapcsolat sem bizonyított. Tény, hogy 1603-ban Agostino Campelli hasonló témájú freskót festett a Gesú kápolnájába, de ez még nem bizonyítja, hogy a templom melletti kolostorban mostanáig őrzött festmény Caravaggio munkája. Caravaggio nem másolt, mások igyekeztek az ő nyomába érni - mutatott rá a professzor.

Nem ez az első vitatott Caravaggio-festmény. Ha azonban a hosszúnak ígérkező tanulmányozással a szakma eredetinek ismerné el, valóban rendkívüli felfedezés lenne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár