2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vádat emeltek egy egykori náci táborőr ellen

2010. július 29. 13:19 MTI

Vádat emelt a németországi Dortmund ügyészsége Samuel Kunz egykori náci tábőrőr ellen amiatt, hogy a második világháborúban részt vett 430 ezer zsidó megölésében és egyéb bűncselekményekben - közölték a hatóságok. Christoph Göke ügyész elmondta, a 88 éves Kunzot a múlt héten levélben értesítették a vádemelésről.

Kunz a megszállt Lengyelországban, Belzecben létesített haláltábor őre volt 1942 januárjától 1943 júliusáig. A férfi a harmadik helyen szerepel a náci háborús bűnösök felkutatását végző Simon Wiesenthal Központ által leginkább keresett emberek listáján.

Kunz évtizedeken át háborítatlanul élt Bonn mellett. Ügye most a szintén náci háborús bűnökkel vádolt John Demjanjuk elleni eljárás kapcsán, régi iratok tanulmányozása során került elő. A neve azért szerepel a harmadik helyen a Simon Wiesenthal Központ listáján, mert az ügyészség magasra, 430 ezerre teszi a táborban legyilkolt zsidók számát.

Kunz annak idején meglehetősen szerény helyet foglalt el a náci hierarchiában, a német igazságszolgáltatás sokáig nem is foglalkozott a hozzá hasonló táborőrök felelősségre vonásával. Klaus Hillebrand szakértő szerint az elmúlt egy évtizedben a német ügyészek új nemzedékének színre lépésével azonban megváltozott a felfogás és a törvények értelmezése, a fiatalabb ügyészek minden még élő náci gyanúsítottat bíróság elé akarnak állítani.

A német nemzetiségű Kunz Oroszországban született, a szovjet Vörös Hadsereg katonájaként a háború idején német fogságba került. Hillebrand szerint választást ajánlottak számára: vagy hadifogoly marad, vagy együttműködik a nácikkal. Kunz ez utóbbi mellett döntött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár