2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tengeralattjárón érkeztek a náci kémek Amerikába

2010. július 30. 11:08

Német tengeralattjáróktól hemzsegtek az amerikai partok, amikor az Egyesült Államok 1941. december 11-én hadat üzent a tengelyhatalmaknak. A következő év júniusára nem kevesebb, mint 171 amerikai hajót süllyesztettek el a Harmadik Birodalom torpedói, miközben a civil lakosság teljesen tehetetlenül szemlélte az eseményeket.

Maine tengerparti polgári védelmének igazgatója, Francis H. Farnum ezredes 1942. május 22-én arra figyelmeztetett, hogy női és férfi ügynökök szálltak partra a keleti parton a behajózási lehetőségek felmérése céljából, míg egy másik csoport a kanadai határ felől tervezi megközelíteni az államot.

Az amerikai tisztviselők a tengeralattjárók felderítése érdekében jelzőkészülékeket telepítettek az óceán fenekére, majd elaknásították a Casco-öblöt, Biddeford Pool mellé pedig egy mobil tüzérségi egységet vonultattak fel. Az ablakokat elsötétítették, az őrtornyok – egyiket templomként álcázva – további megerősítést kaptak, s kijárási tilalmat rendeltek el a területen.

1944. november 29-én, este tíz órakor Crabtree Neck mellett egy U-1230-as tengeralattjáró jött a felszínre. Két német tengerész a fedélzeti nyíláson keresztül egy gumicsónakot vett ki, amelyet a hajóhídon felfújtak. Mellettük két civil ruhás amerikai is felbukkant, hátizsákjukban kézifegyverekkel, gyémántokkal és a náciktól – hálájuk jeléül – kapott 65 ezer dollár készpénzzel.

A 26 éves connecticuti William Curtis Colepaugh miután kibukott a Massachusetts Institute of Technology egyeteméről, az Egyesült Államok hadseregének kötelékébe került. A fiatalembert azonban hamar elfogta a kétely előmenetelének sikerességével kapcsolatban, ezért úgy döntött, felajánlja szolgálatait a náci rezsimnek. Erich Gimpel a németországi Merseburgban látta meg a napvilágot, s azzal a céllal érkezett a tengerentúlra, hogy szabotálja az Egyesült Államok atomprogramját.

Egy 2004-es interjúban a témát alaposan feldolgozó CIA-ügynök, Richard Gay elmondta, hogy amikor a németek eltávolodtak a tengeralattjárótól, egy kutya kezdett ugatni a parton, mire a németek úgy döntöttek: mielőtt a part felé vennék az irányt, kolbásszal csendesítik le az állatot. Amikor megérkeztek, a két német férfi „Heil Hitler”-rel köszöntötte az amerikai földet, majd az amerikaiak fogták a táskájukat és hat kilométert gyalogoltak. Sokak érdeklődését felkeltette a hófútta utakon a város öltözködési szokásaitól eltérő ruhákat viselő két férfi látványa, de egy taxi végül elvitte őket a közeli Bangor városába, ahonnan előbb Portlandbe, majd New Yorkba utaztak.

Minden bizonnyal soha sem hallottunk volna felőlük, ha Colepaugh nem akar meglépni a táskányi pénzzel és a gyémántokkal. A férfi megkörnyékezte az FBI-t, részleteket közölt társa hollétét illetően, majd azt állította, hogy Gimpel valójában kettős ügynök. Később mindkettejüket halálra ítélték, de az ítéletet börtönbüntetésre enyhítették. Szabadulása után Gimpel hazatért Németországba, ahol 2003-ban könyvet is kiadott 146-os ügynök: az amerikai náci kém igaz története címmel.

Az amerikai haditengerészet sokáig titkolózott a második világháború alatt a német tengeralattjáróknak a maine-i polgárokhoz való közelségét illetően. Amikor 1945. április 23-án a USS Eagle öt kilométerre Cape Elizabethtől felrobbant, a legénység közül negyvenkilencen életüket vesztették, tizenhárman pedig megsebesültek. Fél évszázadon át a US Navy végig kitartott azon álláspontja mellett, hogy egy kazánház robbant fel, de a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a hajót egy német tengeralattjáró torpedózta meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár