2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dzsedi-robotot küldenek a gízai piramisba

2010. augusztus 11. 13:17

A Leeds-i Egyetem kutatócsoportja robot segítségével kívánja megvizsgálni a gízai Kheopsz-piramis titkos alagútjait.

Kheopsz fáraó i.e. 2560-ban épült piramisa az ókori világ hét csodája közül az egyetlen, amely épségben maradt. A piramis szívében két szoba, a Királyi és a Királynő kamra áll, előbbiből negyvenöt fokos szögben két akna vezet ki a felszínre. Az átjáró állítólag azért épült, hogy a király lelke így távozzon az ég felé, ahol méltó helyen, a csillagok között lelheti meg az örök nyugalmat.

A Királynő kamrából vezető utakat 1872-ben fedezték fel, de a Királyi kamrával ellentétben ezek az aknák nem vezetnek a felszínre, s senki sem tudja milyen célból építették őket. Egy 1992-ben kamerával végzett kutatás során a régészek megtudták, hogy az aknát 60 méter után egy mészkőajtó zárja le, rajta két rézkilinccsel, majd 2002-ben még egy ajtóra derült fény, húsz centiméterrel az első mögött.

„A második ajtó eltér az elsőtől. Úgy néz ki, mintha eltakarna vagy elrejtene valamit” – nyilatkozta Dr. Záhi Havvász. A Leeds-i Egyetemről érkezett kutatók már az utolsó simításokat végzik a roboton, amely remélhetőleg az egész aknát fel fogja térképezni, s megmutatja, mit rejt a második ajtó. A Dzsedi nevet viselő projekt arról a mágusról kapta a nevét, akivel Kheopsz állítólag a piramis megépítése előtt konzultált.

Dr. Robert Richardson, a Leeds University School of Mechanical Engineering kutatója elmondta, hogy a projekten immáron öt éve dolgoznak. „Nincsenek előítéleteink, bizonyítékokat gyűjtünk, hogy aztán majd az emberek jussanak következtetésekre. A két akna közül az északit egy mészkőajtó zárja le, s idáig semmi sem tudott áthatolni rajta. A délin egy korábbi csapat megvizsgálta már a kő keménységét, átfúrt rajta és egy kamerát helyezett oda. Mi most megvizsgáljuk, hogy ez mennyire vastag, majd lyukat fúrunk, az év végére pedig a robot is elkészül. Ez egy nagyon fontos kérdés, s lényeges, hogy ne okozzunk kárt benne. Addig folytatjuk a kutatást, amíg rá nem jövünk a válaszra” – tette hozzá a kutató.

A korábbi robotos kutatásokról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár