2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Biztosan befejeződik a gödöllői kastély átalakítása

2010. augusztus 16. 08:28 MTI

Biztosan befejeződnek a gödöllői Grassalkovich-kastélyban a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökséghez szükséges átalakítási munkálatok az év végéig, a műemlék épület a miniszteri tanácsülések helyszíne lesz - számolt be róla Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az üléseket a Lovardában tartják majd: a 4-500 embert befogadni képes terem korábban is gyakran szolgált rendezvények, koncertek és kiállítások helyszínéül, de ebben az uniós elnökség idején a helyiségnek nyilvánvalóan "emelt szintű követelményeknek" kell megfelelnie - mutatott rá Révész T. Mihály. Példaként említette, hogy tolmácsfülkéket kell kialakítani a teremben. Hozzátette: további mintegy 30 helyiséget biztosítanak az események lebonyolítására.

A munkálatok szeptember elején kezdődnek, a kivitelezői szerződést várhatóan augusztus végén írják alá, a szükséges átalakítások minden bizonnyal elkészülnek az év végéig - jelentette ki. Mint mondta, az előkészületekben a kastély dolgozóit a miniszterelnökség munkatársai is támogatják. Az ülések napjain a biztonsági előírásoknak megfelelően a kastélyt teljes egészében, a parkot is beleértve, lezárják a látogatók elől, "ez az ára annak, hogy a fővárost megszabadítsa" a gödöllői helyszín az események okozta forgalmi zavaroktól, dugóktól - emelte ki Révész T. Mihály.

Mint mondta: a Gödöllőre érkező delegációknak mindenképpen szeretnék megmutatni a kastélyt, és ha a kormány támogatja az elképzelésüket, "rangos kulturális eseményeket", így például koncerteket is szerveznének számukra az épületben. Emlékeztetett rá, hogy az elnökség idején Gödöllő városában barokk év lesz, ezért a település más, a kastélyon kívüli programjait is a vendégek figyelmébe ajánlják majd.

A gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, amelyet a 18. században építtetett Grassalkovich Antal gróf. 1867-ben a koronajavak állományába került, és az országgyűlés döntése alapján a mindenkori magyar uralkodó pihenőrezidenciájául jelölték ki. A két világháború között a kastélyt a jogfolytonosság jegyében a kormányzó, Horthy Miklós számára rendezték be; 1945 után az épület fokozatosan pusztult. A felújítási munkák 1985-ben kezdődtek, a kastélyt 1990-ben hagyták el végleg a szovjet csapatok, az épület teljes kiürítése 1994 végére fejeződött be.

A kastély eddigi legjelentősebb felújítása júliusban fejeződött be, a Rudolf- és Gizella-szárnyat rekonstruálták. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló beruházás összköltsége több mint 1,6 milliárd forint volt, eredményeként 52.000 négyzetméter park és 1.600 négyzetméter belső tér nyerte vissza régi pompáját.

Gödöllő polgármesteri hivatala szerint a város mindent megtesz azért, hogy öregbíthesse Magyarország jó hírnevét, és azon lesz, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsa az eseményeknek. Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja el az EU elnöki teendőit: a trojka mandátuma 2010-2011-re szól. Magyarország 2011. január elsejétől tölti be a posztot. A kormány tervei szerint a 16 miniszteri tanácsülés helyszíne a gödöllői Grassalkovich-kastély lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár