2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi mise Sümelában

2010. augusztus 17. 15:06 MTI

Történelmi misét mutatott be vasárnap I. Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka a törökországi Sümela kolostorában, ahol Ankara az országban élő görög kisebbség iránti jóakarat jeleként 88 év óta először engedélyezte a szertartást.

A hegyekben, 1200 méteres magasságban lévő, Szűz Máriának szentelt kolostor az egykori önálló Trapezunti Császárság (1204-1461) korában jelentős vallási hely volt. II. Mehmed szultán elfoglalta és az Oszmán Birodalom részéve tette, egyben szavatolta biztonságát. A kolostor a 19. századig népszerű maradt. A török-orosz háborúk idején súlyos harcok zajlottak a környéken, majd 1916-ban orosz fennhatóság alá került.

A kolostort az 1923. évi Lausanne-i egyezmény értelmében végrehajtott görög-török lakosságcserét követően elhagyták. Még ugyanabban az évben múzeummá alakították át, és megtiltották az egyházi szertartást a kolostorban, illetve azon kívül. Ezt a tilalmat függesztette fel a mostani alkalomra a török kormány.

I. Bartholomaiosz miséjében megköszönte a török hatóságok gesztusát, és biztosította jóakaratáról a helyi lakosságot. Mintegy 2500 zarándok érkezett a kolostorhoz Grúziából, Görögországból és Oroszországból, de csupán ötszáznak adatott meg a barlangban kialakított szent hely szűkössége miatt, hogy részt vegyen a szertartáson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár