2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Biztonsági problémákkal küzdenek az egyiptomi múzeumok

2010. augusztus 30. 14:17

A világ legértékesebb relikviáit és kincseit őrzik az egyiptomi múzeumokban, amelyeket évente több millió turista keres fel. Ezen intézmények azonban sokszor a legelemibb biztonsági feltételeknek sem felelnek meg - derül ki az AP tudósításából, amely nem működő biztonsági kamerákról, szundikáló őrökről és unatkozó, vagy épp a Koránt olvasgató személyzetről számolt be.

Van Gogh egyik híres képének kelt lába augusztus 21-én, és ennek kapcsán fény derült a hasonló intézmények aggasztó biztonsági állapotára is. A Mahmúd Halil múzeumban a riasztók nem működtek, és a 43 biztonsági kamerából alig hét volt bekapcsolva, amikor az eset történt. A tolvajok ráadásul kihasználták azt az időszakot, amikor az őrök és a személyzet többsége imádkozni ment.

Az egyiptomi kulturális miniszter, Faruk Hoszni pár nappal később már arról beszélt a helyi lapoknak, hogy éjszakánként ébren fekszik az ágyában, mert annyira retteg, hogy mi lesz a múzeumi kincsekkel. Faruk ezért a múlt héten akcióba lépett: a minisztérium képzőművészeti hivatalának vezetőjét, Mohszen Salant gondatlanság miatt tartóztatták le, és az ő számlájára írták, hogy a biztonsági fejlesztésekért pályázó múzeumok 7 millió dolláros kérvényéből összegéből egy alig 80 ezres tételt hagytak jóvá.

Két nappal később három múzeumot a biztonsági helyzet elégtelensége, és a nem működő kamerák miatt zártak be. Az El-Soruk napilap beszámolója szerint van még mit tenni: az ország közel 50 múzeumából 16-ban egyáltalán nincsenek biztonsági berendezések. Ahol vannak, azok pedig a legtöbbször elavultak, és a látottakat csak akkor rögzítik, ha a biztonsági őr megnyomja a felvevő gombot a videón, amikor látja, hogy történik valami. Éppen ezért mindennaposak a gondatlanságok, és a látogatók akár kezükbe is vehetik, vagy megtapogathatják az értékes műtárgyakat és faragványokat, miközben az őrök szundikálnak, vagy épp olvasgatnak valahol.

A lopás óta ezen rendszer megreformálását ígérik az illetékesek, ám a biztonsági szakértők a megfelelő személyzetben látják a helyzet megoldását: szerintük bár ez nem a legérdekesebb munka, mégis lehet megfelelő hozzáértéssel végezni, és akkor nem történnek ilyen esetek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár