2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább csúszik a kolozsvári Mátyás-szobor restaurálása

2010. szeptember 9. 13:56 MTI

A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálásában részt vevő romániai, és a munkálatokat felügyelő magyarországi szakemberek szerint továbbra sem adottak a megfelelő anyagi feltételek ahhoz, hogy a felújítás ebben az évben befejeződjék - írta a Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki számában.

Osgyáni Vilmos budapesti Munkácsy-díjas kőrestaurátor úgy véli, hogy a jelenlegi ütemben csak jövő tavaszra készülhet el teljesen a Fadrusz-alkotás kőtalapzata. Eredetileg 2010 nyarára be kellett volna fejeződnie a román és a magyar állam által fele-fel részben finanszírozott felújításnak, és július 22-én fel kellett volna avatni a restaurált szobor-együttest. A művész szerint november elsejéig mindössze a kőtalapzat központi magja készülhet el, a fagyok beálltával pedig semmilyen építkezési tevékenységet nem lehet majd folytatni.

A munkálatok kivitelezését tavaly elnyerő Concefa Rt. kezdeményezésére legutóbb szeptember végére módosították a felújított szoborcsoport átadási határidejét. Osgyáni Vilmos a lapnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a csúszás oka az is, hogy a Confeca késik az alvállalkozók kifizetésével. Miközben a kivitelezők közül sokan abban bíznak, hogy ezt a határidőt tartani lehet, és a Mátyás királyt és vitézeit ábrázoló műemléket át lehet adni az alkotás eredeti leleplezésének 108. évfordulóján, október 12-én, mások ezt szinte kizártnak tartják.

A monumentális talapzat felújítását végző Nagy Benjámin marosvásárhelyi restaurátor szerint a kőtalapzat rekonstrukcióját a következő egy hónap alatt nem lehet befejezni, mivel a tervezési munkálatok csúszása miatt a munkának csak a talapzat nyár elején történt szétbontása után foghattak neki. A lap a bronzalakok restaurálását végző Kolozsi Tibor szobrászművésztől úgy értesült, hogy Mátyás király és vezéreinek felújítása jól halad. Ezek a szobrok viszont csak a kőtalapzat elkészülte után kerülhetnek vissza eredeti helyükre, és maga a visszahelyezés is eltart egy hónapig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár