2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Velencében hódít a Fekete Vénusz

2010. szeptember 9. 15:50 MTI

Mély benyomást tett a velencei filmfesztivál közönségére a Venus Noire (Fekete Vénusz) című film, egy 19. századi fekete rabszolganő története, akit azért hozott át a gazdája Európába, hogy a "természet furcsa szerzeteként" mutogassa.

A francia alkotás a szombaton befejeződő nemzetközi filmmustra 24 versenyfilmjének egyike, és meleg fogadtatása jelzi, hogy esélyes lehet a fesztivál fődíjára, az Arany Oroszlánra.

A tunéziai származású Abdellatif Kechiche rendezte film címszerepét a Havannában született Yahima Torres játszotta el. A produkció alkotói sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, hogy Saartjie Baartman, a megalázott afrikai rabszolganő történetét ma is érvényesnek és aktuálisnak érzik. "Még mindig tapasztaljuk a rasszizmus megnyilvánulását egyes emberek részéről, akik magasabb rendűnek képzelik magukat másoknál" - mondta el Torres.

Kechiche öt éve fedezte fel Torrest egy párizsi utcán, és három évvel később hívta el a film szereplőválogatására. A 30 esztendős színésznő több mint 13 kilót szedett magára a szerep kedvéért, de mint megjegyezte, sem ezt, sem a meztelen jeleneteket nem bánta. "Megérte. Ez egy olyan történet, amelyet emberként és nőként el kellett mesélni" - nyilatkozta.

Baartman kezdetben azt gondolta, hogy némi vagyonra tehet szert a show-kban való fellépéssel, de később, Párizsban egyre megalázóbb és durvább körülmények közé kényszerült, végül betegen, prostituáltként fejezte be életét. Halála után francia tudósok, akik úgy vélték, hogy egy "alacsonyabb rendű fajhoz" tartozott, az agyát és szokatlanul nagyra nőtt szeméremajkait formaldehidben tartósították, és ezeket 1976-ig a Musée de L'Homme kiállításán lehetett megtekinteni. Földi maradványait végül 2002-ben szállították vissza szülőföldjére, ahol méltóképpen helyezték örök nyugalomra.

Kechiche 2007-ben a velencei filmfesztivál zsűrijének különdíját és a nemzetközi kritikusok díját nyerte el A kuszkusz titka című filmjéért, amely Franciaországban több Cézar-díjat is kapott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár