2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meztelen igazság a Hősök terén

2010. szeptember 23. 17:47 MTI

Mintegy 70 művész 202 alkotását vonultatja fel a bécsi Secession művészegyesület legtermékenyebb korszakából a budapesti Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható, Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 című kiállítása.

"Politikusként mondhatom: nem minden meztelen igazság szép, de Klimt Nuda Veritasa ilyen" - utalt a tárlat emblematikus festményére Kövér László, az Országgyűlés elnöke a kiállítás csütörtöki megnyitóján. A házelnök emlékeztetett: a szecesszió alkotói egykor újraértelmezték a szépség fogalmát, és mára lázadásukból a szépség egyik kánonja lett. "Sikeres lázadás volt az övék" - fogalmazott.

Michael Zimmermann, Ausztria magyarországi nagykövete a jelentős részben osztrák gyűjtemények anyagából létrejött tárlat magyar-osztrák kulturális kapcsolatokban betöltött jelentőségét hangsúlyozta, míg Klaus Albrecht Schröder, a bécsi Albertina Múzeum főigazgatója kiemelte: a kiállítás anyaga egy olyan korból származik, mikor a császárvárosban alkotott Klimték mellett Schnitzler, Hofmannstahl, Richard Strauss, Wittgenstein és Freund is.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: ilyen nagyszabású tárlat még nem mutatta be Budapesten a bécsi szecesszió művészetét. A 202 műalkotást felvonultató kiállítás elsősorban a rajzokra és a sokszorosított grafikákra koncentrál, ezeket néhány kiemelkedő festménnyel egészítették ki, köztük a leghíresebbel, a Nuda Veritas című képpel és további hat Klimt-festménnyel.

A Szépművészeti számára a nagy bécsi múzeumok mellett világszerte tucatnyi gyűjtemény kölcsönzött műalkotásokat, Klimt Aranylovag - Az élet harc című munkája például Nagojából érkezett és csak hét hétig lesz látható Budapesten - árulta el a főigazgató. A kiállítás mintegy százmillió forintból valósul meg, a Nuda Veritas biztosítási értéke 25 millió euró, azaz mintegy 7 milliárd forint; az egész tárlatot 35 milliárd forintra biztosították.

Marian Bisanz-Prakken kurátor, az Albertina művészettörténésze a tárlat előtti sajtótájékoztatón elmondta: a kiállítás az osztrák művészettörténészet hatásában leggazdagabb időszakát, az Ausztria Képzőművészeinek Egyesülete, a Secession megalakulásától a Klimt-csoport kilépéséig eltelt 10 évet tekinti át. Mint hozzátette, Gustav Klimttől 57 művet válogattak be, ezek mellett a Secession számos más kiemelkedő művészének - többek között Kolo Moser, Carl Moll vagy Ferdinand Andri - munkái is szerepelnek az anyagban.

A kiállítás legismertebb festménye Klimt Nuda Veritas című alkotása. A Secession programadó képe annak idején sokkolta a közönséget az addigi szépségideáltól élesen különböző, provokáló, érzéki nőalakjával - idézte fel Marian Bisanz-Prakken. Elmondása szerint a tárlatban kiemelt helyet kapott a Secession nagy összművészeti rendezvénye, az 1902-es Beethoven-kiállítás, de külön termek foglalkoznak például a csoport portré- és tájképfestészetével, valamint Klimt erotikus rajzaival, akttanulmányaival is.

A kiállítást a Nuda Veritas mellett az Aranylovag foglalja keretbe: Klimt másik programadó festményében a hivatalos művészettel folytatott harcára utalt - jegyezte meg az Albertina munkatársa. A rendezők a szecesszió nemzetközi kontextusára is hangsúlyt fektettek: láthatóak lesznek például Renoir, Degas, Manet, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Munch vagy Hodler munkái is. A Secession kiállításain szereplő egyetlen magyar művésztől, Kövesházi Kalmár Elzától két bronzfigura kapott helyet a tárlaton.

Mint Gonda Zsuzsa, a 2011. január 9-éig látható kiállítás társkurátora hozzátette, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményét is kvalitásos művek képviselik a bemutatott anyagban; ezek közül is kiemelkedik Giovanni Segantini Az élet angyala és Maximilian Lenz Egy világ (Egy élet) című festménye.

A Szépművészetiben egy hét múlva nyílik Fernando Botero kiállítása, majd a tárlatok januári zárása után megkezdődik a múzeum átépítése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár