2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kutyára hasonlít az uffingtoni Fehér Ló

2010. október 15. 08:55 The Guardian

Át kellene nevezni a háromezer éves, Oxfordshire-ben található, sziklába vájt motívumot, mivel az inkább kutyára, semmint egy lóra hasonlít – állítják szakértők.

Nagy-Britannia egyik legkedveltebb ősi hegyi figurája egyáltalán nem hasonlít az eredetileg felvetett négylábúra, ezért sokan az uffingtoni Fehér Ló átnevezése mellett érvelnek. Olaf Swarbrick állatorvos szerint a „gyönyörű, stilizált” figura inkább egy agarat, vagy egy ír farkaskutyát ábrázol.

A brit Állatorvosi Szemlében Swarbick új tudományos vizsgálatokat sürget, s egyben arra szólítja fel a szakembereket, hogy állapítsák meg, milyen állat lehetett a 110 méter hosszú, 38,5 méter széles, földbe vájt motívum. „Újra és újra megnézve, úgy tűnik, hogy ez egyáltalán nem ló. A farka és a feje inkább egy kutyáéra hasonlít. Szerintem ez egy agár, de a régészek azt állítják, hogy ír farkaskutya, amely sokkal valószínűbb elmélet lehet” – mondta el az állatorvos.

Az uffingtoni Fehér Ló körülbelül háromezer éves, i.e. 1250-850 között készülhetett. Korábban azt hitték, hogy angolszász eredetű, s talán Alfréd király 9. században a dánok felett aratott emlékének állítottak vele emléket. A lóábrázolással kapcsolatos teóriát érintő viták még az írásos utalások előbb kaptak lábra, amely a lankákon vágtázó állatról emlékezik meg.

Swarbrick szerint ennek a teóriának az is ellentmond, hogy más nagy-britanniai lómotívumok sokkal jobban hasonlítanak a lovakra. Keith Blaxhall, a National Trust igazgatója viszont váltig állítja, hogy az uffingtoni Fehér Ló valóban egy négylábú patás lehetett: „Akkoriban nagyon fontos szerepet töltöttek be a lovak. A hatalmat sugározták, az emberek pedig így tudtak közlekedni” – mondta Blaxhall, aki kitért arra is, hogy a jelzett időszakban számos olyan pénzérme került elő, amely hasonló formában, stilizálva ábrázol lovakat, illetve szekereket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár