2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstrukciót és új állandó kiállítást terveznek az Iparművészetiben

2010. október 18. 17:03 MTI

Többek között épületrekonstrukciót, átfogó állandó kiállítást, egy új szőnyegmúzeumot és digitális adatbázist tervez a nemzeti erőforrás miniszter által az Iparművészeti Múzeum (IMM) élére visszahelyezett Takács Imre.

Mint Takács Imre felidézte, az akkori kulturális miniszter, Bozóki András 2006. március 1-jén nevezte ki az IMM élére; ezt a pozíciót a következő esztendő szeptemberéig tölthette be, mikor a tárcát vezető új miniszter, Hiller István felmentette munkaköréből. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2008. június 5-i döntésében jogellenesnek nyilvánította Takács István leváltását, Hiller István azonban június 8-án ismét felmentette a főigazgatót, aki ekkor másodszor is a bírósághoz fordult.

A 2008-as döntéssel lényegében megegyező második ítélet 2010. október 15-én emelkedett jogerőre, így a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője Takács Imrét aznap "megerősítette" főigazgatói megbízásában.

Takács Imre a sajtótájékoztatón jövőbeli terveiről is szólt. Az Iparművészeti Múzeum 1872-es megnyitása óta nem rendelkezik átfogó állandó kiállítással, ezért a legfontosabb feladat ennek létrehozása lesz - hangsúlyozta. Mint hozzátette, az IMM gyűjteményének magyar és nemzetközi anyaga egyaránt jelentős, ezért a kultúrák közötti párbeszédben is fontos szerepet tölthet be, például egy budapesti iszlám művészeti gyűjtemény felállításával.

Takács Imre terveiben szerepel továbbá látogatható tanulmányi raktárak megnyitása, valamint egy szőnyegmúzeum létrehozatala az IMM-ben őrzött, világszerte a harmadik legnagyobbként számon tartott keleti szőnyeganyag bemutatására. Az intézményhez tartozó Nagytétényi Kastélymúzeumban egy magyar bútortörténeti központ jöhetne létre.

A főigazgató elmondása szerint a következő esztendők nagy időszaki tárlatai részben hazai gyűjteményi és szellemi forrásokra támaszkodnak majd, külön teret biztosítva a kortárs iparművészetnek. A múzeum emellett törekszik majd magas minőségű külföldi anyagokat is a budapesti közönség elé tárni, ezért tárgyalások folynak többek között a londoni Victoria and Albert Museummal - árulta el.

Takács Imre kiállítás-sorozatok elindítását is tervbe vette, melyek során meghatározott időközönként és formátummal mutatkoznak majd be az IMM-ben a magyar egyházi kincstárak, a 19. századi gyűjtemények és enteriőrök vagy a nevezetes magyar márkák. A múzeum vezetője hangsúlyozta: prioritásai között szerepel egy korszerű digitális adatbázis létrehozása is.

A Lechner Ödön által tervezett szecessziós múzeumpalota évtizedek óta halogatott rekonstrukciója immár halaszthatatlan, mert az épület rossz állapotban van, több helyen beázik - közölte Takács Imre. Mint hozzáfűzte, a felújítás során - a műemléki értékek megóvásával - új kiállítási tereket kívánnak létrehozni, és a múzeum Hőgyes Endre utcai frontjához egy új szárnyat építeni.

Az MTI kérdésére válaszolva Takács elmondta, folyik az intézmény gazdasági helyzetének gyors felmérése, a részletes pénzügyi tervezés csak ez után kezdődhet meg. "Az optimizmusom azonban töretlen, hogy a rekonstrukciót meg lehet csinálni" - fogalmazott. Mint a megbízatásának időtartamát firtató újságírói kérdésre a főigazgató közölte: 2006-os kinevezése öt évre szól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár