2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb fejezet a cseh-német vitában

2010. november 22. 19:03 MTI

A németek háború alatti, csehek ellen elkövetett bűncselekményeit nem lehet összehasonlítani azokkal a bűncselekményekkel, amelyeket a csehek követtek el a németek ellen a háború után - jelentette ki Christian Wulff német államfő Prágában, miután találkozott vendéglátójával, Václav Klaus cseh államfővel.

"Hatvan évvel a háború után szükség van a háborút követően történtek megvitatására is, s a vita nem korlátozódhat akadémikusokra és néhány filmrendezőre. Bízom abban, hogy a vita érdemi eredményt hoz" - jelentette ki Wulff, aki egynapos látogatást tett a cseh fővárosban. "Németországnak tisztában kell lennie azokkal a bűncselekményekkel, amelyeket a cseh nemzet ellen követett el. Ezekért a kegyetlenségekért felelősnek kell lennie" - fejtette ki Wulff.

A német államfő nyilvánvalóan cseh vendéglátója múlt héten elhangzott egyik beszédére reagált. "Már hosszabb ideje nagyon zavar az az egyre növekvő aránytalanság, amely a sajtóban és a politikában is megnyilvánul a II. világháború kitörését megelőző, a háború alatti, illetve utáni eseményeknek szentelt figyelem tekintetében" - jelentette ki a cseh államfő a múlt szerdán Prágában, amikor részt vett a cseh diákok 1939. novemberi náci ellenes tüntetése erőszakos letörésének évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen.

Klaus megdöbbentőnek nevezte, hogy a háborús időszakkal foglalkozók nem veszik figyelembe az egyes események időbeli lefolyását, illetve az ok-okozati összefüggéseket. Úgy vélte: a csehek semmiképpen sem lehetnek büszkék azokra a háború utáni incidensekre, amelyek mozgatórugója a kollektív bűnösség elve volt. Ugyanakkor hiba lenne az aránytévesztés.

"Úgy vélem ugyanis, hogy a háború utáni megvédhetetlen és senkinek sem használó cselekedetek összessége, amelyekre területünkön (Csehországban) került sor, együttesen sem vehetik fel a versenyt azzal, ami az azt megelőző években óránként történt a koncentrációs táborokban, a börtönökben, a háborús csatatereken és a nácik által megszállt területeken" - hangsúlyozta az elnök.

A II. világháború után válaszként a korábbi évek náci terrorjára mintegy hárommillió németet telepítettek ki az akkori Csehszlovákiából. Az események során számos németellenes atrocitás történt. Mindezek ellenére Klaus most azt mondta: a cseh-német kapcsolatok a történelemben jelenleg a legjobbak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár