2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Esőzések okozhatják Pompeji végső vesztét

2010. december 1. 17:13

Kedden egy, szerdán pedig újabb két ókori fal dőlt le Pompejiben a heves esőzések miatt. A 79-ben elpusztult városban egy hónappal korábban már összeomlott egy ismert műemlék a Gladiátorok Háza.

A szakértők szerint a keddi és a szerdai falomlás az elmúlt napok heves esőzéseinek a következménye. Egyik falon sem voltak freskók, de így is nagy a veszteség - közölte a műemlék főgondnoka. Jeannette Papadopulusz.

Kedden egy 12 méter hosszú fal dőlt le a Moralista (M. Epidius Hymenaeus) háza mögött. A név onnan ered, hogy egykori tulajdonosa illemtani üzeneteket írt házának falára a látogatók számára.

Amikor november 6-án összeomlott a Gladiátorok Háza, sokan bírálták a műemlékvédelmi hatóságokat azt állítva, hogy Olaszország kulturális kincseit nem gondozzák megfelelően. A kulturális minisztérium szerint a Pompejiben történt omlásoknak nincs közük ahhoz, hogy a kormány csökkentette a kultúrára szánt kiadásokat. A minisztérium szerint az omlásokért a helyi hatóságok felelősek.

Pompeji városa már régóta aggodalmakra ad okot. A kormány 2008 júliusában vészhelyzetet hirdetett, és közölte, hogy "súlyosan elhanyagolt" a hely. Sandro Bondi kulturális miniszter kedden azonban azt mondta, hogy semmi szükség riadót fújni, mivel Pompeji állapotát folyamatosan ellenőrzik a szakértők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár