2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyiptom visszakérte Nofertiti mellszobrát

2011. január 24. 11:01 MTI

Hivatalosan is visszakérték az egyiptomi hatóságok Nofertiti (Nefertiti) egyiptomi királynő világhírű mellszobrát Németországtól. A németek szerint a büszt jogosan van Berlinben, míg Záhi Havvász szerint "csalással és a valóság elkendőzésével" lopták el a feltárás során a műalkotást.

Az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács, valamint az észak-afrikai ország kulturális minisztériuma hétfőn Záhi Havvászt, a tanács vezetőjét idézve közölte, hogy elküldték az erről szóló hivatalos kérelmet Németország kairói nagykövetségére és Egyiptom berlini képviseletére. Mellettük Hermann Parzinger, a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke is megkapja.

A német kormány szerint a fenti alapítványnak küldött levél nem tekinthető hivatalos visszaadási kérelemnek. Mint a külügyminisztérium szóvivője, Andreas Peschke a kairói hírre reagálva hétfőn kijelentette: műtárgy visszaszolgáltatását célzó kérelemnek az egyik kormánytól a másik érintett kormányhoz kellene irányulnia. Ebben az esetben viszont nincs szó erről, Kairó nem intézett megkeresést a berlini kormányhoz.

Hasonlóan elutasítóan nyilatkozott Berlin kormányzó polgármestere, a Neues Museum hivatalos "gazdája". Klaus Wowereit az ARD televízióban kijelentette: "Véleményünk szerint Nofertiti törvényesen tartózkodik Németországban, és itt is kell maradnia."

A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány, a mellszobor jelenlegi tulajdonosa kész együttműködni az egyiptomiakkal. Arról azonban szó sem lehet, hogy a becses műalkotást akár csak kölcsönként is átengedjék rövid időre az arab országnak - hangzott el az ARD-ben.

Az i.e. 14. századból származó szobor évtizedek óta Berlinben van, jelenleg a Neues Museum egyik különtermében látható. A büszt első helyen szerepel az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanácsnak azon a listáján, amely a visszaszerzendő műkincseket veszi számba. A testület összesen hat műkincs visszaszolgáltatását kéri külföldi múzeumoktól - erősítette meg Havvász, aki nem szolgált részletekkel a további öt régészeti kincsről.

Az egyiptomi főrégész reményét fejezte ki, hogy a német hatóságok együttműködőek lesznek, így a szobor visszakerülhet Egyiptomba. Németország azonban már korábban közölte, hogy nem adja vissza a szobrot, mert az álláspontja szerint törvényesen került az európai országba. Emellett törékeny állapota miatt nem lenne alkalmas a szállításra - vélekedtek német szakértők.

Nofertiti mészkő mellszobrát 1912-ben találták meg egy német expedíció tagjai Egyiptom déli részén. A régészek 1913-ban felosztották a leleteket. Német részről újra és újra hangsúlyozták, hogy a leletelosztás folyamatát és kimenetelét a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány már többször bemutatta és részletezte. Az egyiptomiak a Nofertiti díszes mellszobrát is tartalmazó leleteket a németeknek adták, így a büszt jogosan van Berlinben - hangsúlyozzák német szakértők.

Havvász viszont úgy nyilatkozott, szerinte a mellszobor csalással és a valóság elkendőzésével került Németországba, mivel Ludwig Borchardt, a büszt megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltüntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya Berlinbe szállításának. Megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett gipsz mellszobra - állt a Havvász által korábban kiadott közleményben.

A büszt szobrásztanulmány, amely Thotmesz egyiptomi szobrász amarnai műhelyéből származik. Nofertiti (jelentése: a szépség megérkezett) a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt. Életét és sorsát számos rejtély övezi. Az egyiptomi kormány már a múlt század húszas éveiben visszakövetelte Berlintől a mellszobrot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár