2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Mandzsúriai jelölt" lehetett Robert Kennedy gyilkosa

2011. március 3. 13:07 MTI

Több mint négy évtizeddel Robert F. Kennedy szenátor halála után elítélt gyilkosa azt szeretné, ha eltörölnék a büntetését egy olyan tettért, amelyre nem emlékszik. Nem az idős kor, és nem valamilyen memóriaromboló betegség törölte ki Sirhan Bishara Sirhan emlékezetéből azt, amit saját korábbi beismerése szerint "előre megfontolt szándékkal, gyűlölettől telve" elkövetett. Csaknem kezdettől fogva így áll a helyzet: hipnotizőrök és pszichológusok, ügyvédek és nyomozók próbálták felébreszteni az emlékezetét, de hasztalan. Most egy új ügyvéd foglalkozik az üggyel, és állítja: az ő erőfeszítései is kudarcot vallottak.

"Nem kétséges, hogy nem emlékszik a kritikus eseményekre - szögezte le William F. Pepper ügyvéd, aki Sirhan kegyelmi kérvénye ügyében eljár. - Nem színlel, nem színészkedik. Egyszerűen nem emlékszik rá, hogy mi történt."

Lehet, hogy Sirhan nem sok mindenre emlékszik abból, ami 1968. június 4-én éjszaka lejátszódott, a világ azonban igen. Rengetegen hallhatták, hogyan gyűrték le Sirhant, miközben kiürítette revolverét a Los Angeles-i Ambassador Hotel zsúfolt konyhájában, ahol Kennedy a kaliforniai előválasztás megnyerésének bejelentése utáni pillanatokban tartózkodott. Hallhatták, hogyan tüzelt még azután is, hogy a kezét leszorították egy asztalra. Hallhatták, hogy a demokrata párti elnökjelöltség várományosa hol kapott találatot, és halt meg, megváltoztatva az amerikai történelem menetét.

A kegyelmi kérvény elbírálóinak számolniuk kell ezekkel a tényekkel, de az évek során született számos összeesküvés-elmélettel nem kívánnak foglalkozni. Márpedig a New York-i illetőségű Pepper, aki egyben a brit ügyvédi kamarának is tagja, a legfrissebb szószólója a "második fegyveres teóriának". Ennek hívei azt hirdetik, hogy valójában tizenhárom lövés dörrent, holott Sirhan fegyverében csak nyolc lövedék volt, és a végzetes lövés hátulról érte Kennedyt, miközben Sirhan szemben állt vele.

Pepper azt is állítja, hogy Sirhant hipnózissal beprogramozták, virtuális "mandzsúriai jelöltté" - tudatformáló kísérlet alanyává - változtatták, és robot módjára cselekedett gonosz erők utasítására, amelyek aztán kitörölték az emlékeit. Science fictionbe vagy hollywoodi filmbe illő elképzelés, de néhányan hisznek benne. Hogy Pepper miként kívánja védence javára fordítani, az csak ezután derül ki, mert kevés hatása lesz annak a testületnek a döntésére, amelynek határoznia kell arról, hogy egyáltalán kaphat-e kegyelmet Sirhan.

A testületnek nem kell újratárgyalnia az ügyet, az ügyvédek nem terjeszthetnek elé sem a bűnösséget, sem az ártatlanságot alátámasztó bizonyítékot. A kérdés az, hogy a 66 éves Sirhan veszélyeztet-e másokat vagy önmagát, vállalta-e a bűncselekményért a felelősséget, kellő megbánást tanúsított-e, és hogy szabadulása esetére vannak-e elfogadható tervei arra vonatkozóan, hogy mihez kezd az életével. Az emlékezet hiánya persze a bűntudat kifejezésre juttatását és a felelősség vállalását egyaránt nehézzé teszi.

Sirhan mindezt előadhatja a coalingai Pleasant Valley férfibörtönben tartandó meghallgatáson, de hogy megteszi-e, az egyelőre bizonytalan. Az utolsó tizenhárom kegyelmi meghallgatáson ritkán szólalt meg, és volt olyan, amelyen meg sem jelent.

Pepper egy az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, hogy több ízben megvizsgáltatta Sirhant Daniel Brownnal, a Harvard Egyetem pszichológusával, aki a súlyos traumán átesettek hipnotizálásának szakértője. Nem árulta el, hogy pontosan mi történt a szeánszokon, csak annyit mondott, hogy "jelentős áttörések történtek". Az ügyvéd jelezte, hogy a meghallgatás után esetleg többet mond. "Nyilvánvaló számomra, hogy ez a fickó nem ölte meg Bob Kennedyt" - fogalmazott most. Arra a kérdésre, hogy ki végzett a szenátorral, azt válaszolta, hogy "egyelőre nem foglalkozom vele".

Annak idején, egy heves érzelmi kitörése alkalmával Sirhan azt kiáltotta tárgyalásán, hogy "húsz évig terveztem" a bűncselekményt. Ez a kijelentése máig sokaknak cseng a fülébe. Akárcsak az, amit a letartóztatásakor mondott: "Az országomért tettem". Csupán ez a két releváns mondat hangzott el tőle azt megelőzően, hogy közölte: nem emlékszik rá, hogy lelőtte Kennedyt. A közvélemény láthatatlan erőként befolyásolhatja a kegyelem lehetőségéről döntő testületet.

Ha Sirhant szabadon engedik, ő lesz az első olyan személy az Egyesült Államokban politikust gyilkolók közül, aki kegyelemmel szabadul. James Earl Ray, akit Martin Luther King megöléséért ítéltek el, illetve Jack Ruby, aki megölte John F. Kennedy gyilkosát, Lee Harvey Oswaldot, egyaránt börtönben halt meg. Sirhant eredetileg halálra ítélték, bár a Kennedy család tiltakozott ellene, arra hivatkozva, hogy nem akar több gyilkosságot. Az ítéletet akkor változtatták életfogytiglanra, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság 1972-ben rövid időre eltörölte a halálbüntetést.

Robert F. Kennedy fia, Maxwell, aki korábban a család nevében nyilatkozott, most nem válaszolt a hírügynökség Sirhannal kapcsolatos telefonhívásaira. Az ügyvéd közlése szerint annak idején kapcsolatban állt Kennedyvel, a vezetője volt annak az állampolgári csoportnak, amely azért szerveződött, hogy segítse 1964-es, New York állam szenátori helyének elnyeréséért indított kampányát. Pepper James Earl Rayt is képviselte tíz, fellebbezéssel eltöltött éven át, illetve azon a polgári tárgyaláson, amely szerinte bebizonyította, hogy nem ő volt Martin Luther King gyilkosa. Akkor azonban, amikor ez történt, az elítélt már halott volt.

David Dahle, a Los Angeles-i körzeti ügyésznek az életfogytiglani büntetésüket töltők kegyelmi kérvényei ügyében eljáró helyettese kijelentette, hogy a védelem viselkedésétől függ majd, mit mond a meghallgatáson. "Egyelőre kétlem, hogy olyat hallok majd, ami arra tudna ösztönözni, hogy ne ellenezzem a kegyelem megadását" - húzta alá.

Kevés ismert elítélt kapott eddig kegyelmet Kaliforniában. A híveit Roman Polanski rendező felesége, Sharon Tate és barátai bestiális kegyetlenségű meggyilkolására felbujtó Charles Masonnak és társainak kegyelmi kérvényét például több ízben elutasították már. Egyik követője, Susan Atkins, aki részt vett a gyilkosságban, rákban haldokolva, hordágyon jelent meg utolsó kegyelmi meghallgatásán, de kérvényét ennek ellenére sem hagyták jóvá, és ez év február elején börtönben halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár