2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar írók és Bécs

2011. március 4. 16:12 MTI

Budapestről az osztrák fővárosba költözött át a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Álmok köntöse című, a magyar írók és Bécs kapcsolatát bemutató kiállítása.

A tárlat az 1873 és 1936 közötti magyar irodalom nagy alakjainak Bécs-élményét, Bécs és a magyar főváros kulturális kapcsolatrendszerét mutatja be. A budapesti Károlyi-palota után a bécsi színházmúzeum (Theatermuseum) termeiben. A kiállítás anyaga lényegében változatlan a budapestihez képest, de a bécsi színházmúzeum kiállítóhelyiségeinek adottságaira szabva rendezték el - mondta el Wernitzer Júlia, a szervezők egyike. Az osztrák közönség számára a tárlatot kiegészítették a kor Ausztriában kevésbé ismert magyar irodalmi személyiségeit bemutató német nyelvű ismertetőkkel is.

A tárlat kiinduló állomása az 1872-74-es osztrák-magyar északi sarki expedíció és az 1873-as bécsi világkiállítás időszaka - mondta el E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón. A kiállításon belül az első "szimbolikus tér" témája a "Habsburg-mítosz" irodalmi lenyomata és a magyar irodalom, amely a világkiállításon már önálló arculattal jelent meg.

A színházi világból az Ausztriában is jól ismert Molnár Ferenc és Kálmán Imre munkásságát emelték ki a szervezők. Egy másik hangsúlyos "szimbolikus tér" a Bécs melletti Hermes-villát idézi. Az egykori császári vadasparkban álló épületet, ahová Erzsébet magyar királyné, osztrák császárné is gyakran visszavonult, 1919 után az emigrációba vonult Hatvany Lajos író, irodalomkritikus, mecénás bérelte és ott vendégül látott magyar írókat, költőket.

A kiállítás a PIM 2004-ben indított, Írók poggyásszal című sorozatának harmadik darabja. Mindhárom kiállítás magyar irodalmi élet és egy-egy nagy európai kulturális centrum kapcsolatát járta körbe. Az első két tárlatnak a magyar írók párizsi, illetve berlini kötődése volt a témája. A tárlat az osztrák fővárosban a Magyarország európai uniós elnökségéhez kapcsolódó programsorozatnak is részét képezi. A még másfél évvel ezelőtt kezdődött előkészítésben és szervezésben a Theatermuseum és a PIM mellett a bécsi magyar kulturális intézet előző és jelenlegi igazgatója, Fónagy Zoltán és Méhes Márton egyaránt részt vett.

A Theatermuseum és a Collegium Hungaricum több közös programot is szervez a következő hónapokban az irodalom és színház témakörében - mondták el a két intézmény igazgatói, Thomas Trabitsch és Méhes Márton. Az Ős-Budavár Bécsben című zenés est március 23-24-én az Osztrák-Magyar Monarchia korszakának kabaréit idézi fel. Egy másik, március 30-i rendezvényen Esterházy Péter és a Trio Lignum dzsessztrió egy Bécs és Budapest közötti zenés irodalmi utazásra invitálja a látogatókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár