2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőeszközökkel írhatják újra Amerika történelmét

2011. március 28. 11:43

Átírhatják Amerika történelmét a Texasban, Austintól 60 kilométerre északnyugatra feltárt kőeszközök, amelyek tanúsága szerint az Újvilág első telepesei a feltételezettnél akár 2500 évvel korábban, 13 200-15 500 évvel ezelőtt kezdték benépesíteni a kontinens északi részét. A felfedezésről a Science legújabb számában jelent meg tanulmány.

Nyolcvan éven át kétségbevonhatatlan ténynek tartották, hogy az úgynevezett Clovis-kultúra népe "hódította meg" elsőként az amerikai kontinenst.

A kultúra körülbelül tizenháromezer évvel ezelőtt jelent meg és igen gyorsan terjedt el Észak-Amerika jégmentes területein. Az emberek a füves síkságon élő mamutokra, bölényekre, masztodonokra, lovakra, tevefélékre és óriás lajhárokra vadásztak a Clovis-kultúra "védjegyének" tartott, pattintással készült, hornyolt hegyű hajítódárdákkal. A kultúrához tartozó első leleteket az észak-coloradói North Platte River mentén 1932-ben találták, amikor felfedezték a mamutcsontok közé ékelődött, vadászatról tanúskodó dárdahegyeket. A kultúra névadó lelőhelyét az új-mexikói Clovis városa mellett tárták fel. A Clovis-kultúra népe i.e. 9000 körül adta át helyét a Folsom-kultúrának.

A Texasi A and M Egyetem régészei Michael R. Watersszel az élen másfél méteres mélységben egy mindössze 20 centiméteres földrétegben valóságos kőkori "kincsesbányát" fedeztek fel: az 15 528 darabból álló leletegyüttes a kő megmunkálása során lepattintott rengeteg kovadarabkát tartalmazott, de találtak 56 "célszerszámot" is - kaparókat, pengéket, vésőket és a húsvágó "bárdokat". "Kisméretű, könnyű szerszámokról van szó, egy hordozható készletről, olyan eszközökről, amelyek vándorló vadász-gyűjtögetők úti felszerelését képezhették" - hangsúlyozta Michael R. Waters.

A leletek, amelyek korát úgynevezett optikailag stimulált lumineszcencia (OSL) módszerével határozták meg, 13200-15 500 évesek. "A leletegyüttes tanúsága szerint az emberek 2500 évvel a Clovis-kultúra népe előtt jelentek meg Amerikában. Eszközeik továbbfejlesztett változata lehetett a hornyolt hegyű dárda, amely a Clovis-kultúra népének védjegyévé vált" - emelte ki Michael R. Waters.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár