2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Medvegyev szerint is Sztálin felelős Katynért

2011. április 12. 09:05 MTI

Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn a korabeli szovjet vezetést tette felelőssé az 1940-es mészárlásért, amelynek során a Szmolenszk melletti Katinyban (Katyn) és más helyeken mintegy 20 ezer lengyel foglyot öltek meg. Medvegyev ezt a Bronislaw Komorowski lengyel államfővel tartott szmolenszki találkozó után jelentette ki.

Az elnök hangsúlyozta: az orosz fél nem fogad el más értékelést, mert minden egyéb verzió nélkülözi a történelmi és erkölcsi alapot. Hozzátette, hogy az orosz fél folytatja a vonatkozó dokumentumok átadását a lengyel félnek, utasítására ez a folyamat felgyorsult. A két államfő találkozóját a Lech Kaczynski lengyel államfő és kísérete életét kioltó repülőgép-baleset első évfordulójára időzítették. A balesettel kapcsolatban Medvegyev rámutatott, hogy a vizsgálat eredményeit érthetővé kell tenni a nagyközönség számára. Hangsúlyozta, hogy a FÁK-államok légügyi főhatóságának a vizsgálata már lezárult.

Komorowski a találkozó után kiemelte: a tömegmészárlásra vonatkozó teljes dokumentációt fel kell szabadítani a titkosítás alól, s megelégedéssel állapította meg, hogy az ügyben haladás észlelhető. Felszólította Moszkvát az áldozatok jogi rehabilitációjára, s emlékeztetett rá, hogy a politikai rehabilitáció az állami duma (az orosz parlamenti alsóház) nyilatkozatával megtörtént. A jogi rehabilitáció elől az orosz katonai ügyészség elzárkózott, amikor lezárta az ügyet 2004-ben. Komorowski azt mondta, Lengyelország reménykedik a jogi rehabilitációban, s szeretné lezárni ezt a fejezetet a lengyel-orosz kapcsolatok krónikájában.

A lengyel elnök arról is szólt, hogy országa szeretné megkapni a Lech Kaczynski elnököt szállító, tavaly április 10-én Szmolenszknél balesetet szenvedett repülőgép "fekete dobozai" által rögzített felvételek eredetijét. A tavalyi baleset színhelyén felszerelt, s újabb feszültségeket okozó emléktáblával kapcsolatban bejelentették: megállapodtak, hogy egy kétoldalú munkacsoport fog egyeztetni a tervezett emlékművel kapcsolatos minden kérdésben és a tábla szövegét illetően.

Komorowski hangsúlyozta: a lengyel fél mindent elkövet a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a lengyel-orosz megbékélés előmozdítása érdekében. Bejelentette, hogy ezt szem előtt tartva fognak dolgozni az életre hívandó Párbeszéd és Egyetértés Központok és kétoldalú társadalmi fórumok. Medvegyev rámutatott, hogy Moszkva kész a kétoldalú partneri kapcsolatok erősítésére.

Medvegyev és Komorowski a megbeszélést követően koszorút helyezett el a Kaczynski elnököt és kíséretét szállító repülőgép balesetének színhelyén. A két államfő felkereste az 1940-ben lemészárolt lengyel katonák, tartalékosok, civilek katinyi emlékhelyét is. Előbb az orosz halottak emlékművénél helyeztek el koszorút egy ortodox pópa imája mellett, majd az oroszok által kivégzett lengyel foglyok emlékművét koszorúzták meg ortodox, katolikus és más papok imájától kísérve. Ugyanott az 1940-es lengyel áldozatok több családtagja is elhelyezte az emlékezés virágait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár