2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hidegháborús kémfilmfesztivál Londonban

2011. május 5. 17:49

Celluloid függöny (Celluloid Curtain) címmel rendezi meg Londonban az európai hidegháborús kémfilmek fesztiválját a Goethe Intézet és az EUNIC London a Riverside Studios művészmozijában péntektől hétfőig.

A nagyszabású európai kémfilmfesztivált a berlini fal 1961-es felhúzásának 50. évfordulója alkalmából tartják. Magyarországot Várkonyi Zoltán Fotó Háber című, 1963-ban készült filmje képviseli. Az egyedülálló fesztivál szervezői a vasfüggöny mindkét oldaláról válogattak, így összesen 11 kémfilmet mutatnak be - mondta Végh Gyöngyi, a Londoni Magyar Kulturális Központ sajtóreferense.

A magyar intézet meghívására a neves dokumentumfilm-rendező, Papp Gábor Zsigmond - aki több filmjében is foglalkozik a hidegháborús kémkedés kérdésével (Kémek a porfészekben, 2009, Az ellenség köztünk van, 2011) - részt vesz a szakértői panelbeszélgetésben és bevezetőt mond Várkonyi Zoltán Fotó Háber című filmjének vetítése előtt.

A fesztivál kiemelt filmjei között szerepel a John Le Carré regényéből 1965-ben készült A kém, aki bejött a hidegről című alkotás Richard Burton főszereplésével, valamint a mozikban most először vetített szovjet kémfilm, a Skvorets i Lira (Seregély és lant), mely az Eisensteinnel együttműködő Grigorij Alekszandrov utolsó filmje 1974-ből. A fesztivál kurátorai: Nyikolaj Nyikityin és Oliver Baumgarten európai filmszakértők.

A beszélgetések egyik résztvevője lesz többek között a BBC biztonsági tudósítója, Gordon Corera, aki a Hidegháborútól a WikiLeaksig címen értekezik és előadást tart Phillip Knightley író, kémspecialista is. A fesztivál része egy korabeli filmplakátokból összeállított kiállítás is, mely a Kiss Kiss Kill Kill címet viseli.

A Celluloid függöny fesztivál júniusban Berlinbe megy, a német fővárosban június 1-től 22-ig láthatják a hidegháborús kémfilmeket a mozilátogatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár