2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas adatbázist épít a Holokauszt Emlékmúzeum

2011. május 11. 12:33

A holokauszt kutatásának a legnagyobb digitális forrása lehet az új adatbázis, amely 170 millió kereshető tételt fog tartalmazni. Az éveken belül elkészülő gyűjtemény digitalizálásán sok ezer önkéntes dolgozik.

Felhívást tett közzé a washingtoni székhelyű Holokauszt Emlékmúzeum, melyben a civilek segítségét kérték az eddigi legnagyobb interneten hozzáférhető adatbázis kiépítéséhez. Az ancestry.com családfakutató portállal együttműködésében megvalósuló World Memory Project célja, hogy az Emlékmúzeum mintegy 170 millió dokumentumát digitalizálják, valamint könnyen használható és ingyenesen hozzáférhető rendszerbe rendezzék azt. A kurátorok szerint az iratok legalább tizenhétmillió emberrel összefüggésben tartalmaznak információkat.

Az ancestry.com egy 60 ezer főből álló önkéntes hálózatot épített ki, akik mutatóval látják el a feljegyzéseket, hogy azok különböző szempontok szerint kereshetővé váljanak. A megjelölt dokumentumok egyaránt tartalmaznak német és a szövetséges országok részéről feljegyzéseket szerte Európából.

A projekt során az ancestry.com szoftverét használják, és a tárhelyet, valamint az adatbázis fenntartását is a családfakutató cég biztosítja. A feldolgozást végző önkéntes bárhonnan képes hozzáférni az adott feljegyzés digitális másolatához. A rábízott irat tanulmányozását követően az önkéntesnek egy elektronikus formanyomtatványba kell feltöltenie minden olyan adatot, amely kereshetővé teszi az adott dokumentumot. Ezután az eredményeket két másik ember is átolvassa és ellenőrzi, mielőtt azok az adatbázisba kerülnének.

Az Emlékmúzeum be szeretné vonni a túlélőket, tanárokat, diákokat és a múzeum látogatóit is a munkába. A folyamat a becslések szerint évekig fog tartani. A múzeum vezetőinek reményei szerint az elkészülő adatbázis sokat fog segíteni a túlélőknek és leszármazottaiknak családjuk felkutatásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár