2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új gazdát keres Jane Austen kincset érő kézirata

2011. május 24. 16:47 MTI

Kalapács alá kerül a Sotheby's július 14-i londoni árverésén Jane Austen még magánkézben lévő kéziratai közül a legjelentősebb darab, amely akár 200-300 ezer fontot (62,2-93,3 millió forintnak megfelelő összeget) is érhet.

A The Watsons című történet vélhetően 1804-ből származó kézirata egy javításokkal tűzdelt példány, amely a világhírű írónő legrégebbi fennmaradt kézirata - jelentette be a nagy várakozással övezett árverést megelőzően a Sotheby's aukciósház. "A mű, amely Jane Austen élete során nem jelent meg, és befejezetlen maradt, izgalmas bepillantást enged írói fogásaiba és abba a fejlődésbe, amely végén Nagy-Britannia egyik legjelentősebb szerzője lett" - áll a Sotheby's közleményében.

Jane Austen befejezett művei közül alig maradt fenn néhánynak a kézirata, a British Library őrzi a Meggyőző érvek két fejezetének piszkozatát, a New York-i Pierpont Morgan Library a Lady Susan című korai művének kéziratát, a cambridge-i King's College pedig a Sanditon című befejezetlen munkáját.

A The Watsons egyedülálló kézirata fontos ismeretekkel szolgál a kutatóknak nemcsak arról, hogy Jane Austen miként írt, majd bírálta felül saját munkáját, hanem arról is, miként néztek ki kéziratai, mielőtt kiadói kézbe kerültek - fogalmazott Gabriel Heaton, a Sotheby's könyvekért és kéziratokért felelős részlegének szakértője, aki szerint ez a mű meghatározó Austen stílusában, és világosan megmutatkoznak benne a későbbi munkáira hatást gyakorló jegyek.

A történet egy özvegy lelkész négy lányáról szól, főszereplője Emma, a legkisebb a sorban, akit vagyonos nénje nevelt. Amikor a nagynéni második házasságra adja fejét, Emmának vissza kell térnie apja házába, ahol húszas éveikben járó nővérei férjvadászatának nehézségeivel kell megbirkóznia. A legszorosabb kapcsolat Elizabeth nővéréhez, legidősebb, egyben legfelelősebb testvéréhez fűzi.

A regény a vélemények szerint csak negyedéig készült el, a kézirat 68 oldalas, és azokban az időkben született, amikor Jane Austen művei még nem jelentek meg, de stílusa már érett volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár