2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szélsőségek évszázada

2011. június 8. 13:51 MTI

Ellentmondásosnak, szélsőségesnek nevezte a magyar 20. századot Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja.

Az akadémikus annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy szerdán a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) Agora-programja keretében Mérlegen a magyar 20. század címmel tart előadást. "A 20. századi kudarcainkért általában Trianont és az államszocializmus negyven évét szokás okolni" - mutatott rá Romsics Ignác, aki előadásában azt elemzi majd, hogy a 20. század folyamán Magyarország milyen mértékben került hol közelebb, hol távolabb az Egyesült Államoktól és az európai centrumtól.

"Azt vizsgálom, hogy egyes korszakokban sikeres volt-e a felzárkózási politikánk vagy sem. Az előadásom egyik vonulata az OECD-nek a nemzeti jövedelemre vonatkozó számításaiból indul ki, bár tudatában vagyok annak, hogy a látszólagos egzaktság mögött akarva akaratlanul szubjektivizmus húzódhat meg. Mindazonáltal különböző típusú számítások vannak, amelyekből az az eredmény következtethető ki, hogy Horthy-korszak teljesítménye jobb volt, mint amit a történetírás korábban kimutatott" - mondta.

Mint kifejtette, kétségtelen, hogy az Osztrák-Magyar Monarchián belül Magyarország fejlődési lehetőségei jobbak voltak, mint a trianoni határok közé zárva, mindazonáltal a gazdaság gyorsan alkalmazkodott, már az 1920-as években fellendülés következett be. Közlése szerint ennek egyik oka, hogy a békeszerződés "csak" területeket csatolt el, de a hagyományos termelési struktúrákat nem rombolta szét. A második világháborút követően más volt a helyzet. A terület ugyan nem változott, a termelési feltételek annál inkább, s az állami tulajdonra épülő szocialista tervgazdaság nem volt képes lépést tartani a magántulajdonra épülő piacgazdaságokkal.

"Ennél is érdekesebb, hogy a rendszerváltást követő húsz évben sem sikerült érdemben javítani a pozíciónkat, a piacok átalakulása és más okok miatt elkerülhetetlenül hanyatlás következett be. A termelés 1999-re érte el az 1989-es szintet. Volt egy felzárkózási periódus, amely azonban az utóbbi években elakadt, ezért érdemben ez a közeledés továbbra sem sikerült. Meggyőződésem szerint a sikertelenség alapvető oka, hogy a politikai és a hozzá kötődő szellemi elit olyan mértékben antagonizált, ami lehetetlenné tette, hogy az ország jelenét és jövőjét nagymértékben meghatározó stratégiai kérdésekben folyamatos konszenzuális politikát tudjanak érvényesíteni.

Amit az egyik felépített, azt a másik részben vagy egészben lebontotta, így 4-5 éves periódusonként kapkodás jellemezte a politikát, nem pedig a folyamatosság" - magyarázta az akadémikus, aki szerint az oktatásban lenne a legfontosabb a folyamatosság: négy-öt éves periódusokban ugyanis nem lehet eredményeket elérni, holott Magyarország legfőbb természeti kincse a kiművelt emberfő, csak tőle várható a pozíciónk javulása.

"A magyar 20. század ellentmondásos volt. Bizonyos szempontból ugyanolyannak mondanám, mint a világ 20. századát. Egyfelől, mint a világ többi részén, hihetetlen technikai, tudományos gyarapodásnak voltunk a tanúi, ugyanakkor az első, majd a második világháború szörnyűségei mindenképp negatív jelleggel ruházzák fel a 20. századot. Ezen belül Magyarország számára különlegesen negatív esemény az államszocializmus negyven éve, amelyet az egész kelet-európai blokkal együtt szenvedtünk el. Trianon viszont a mi keresztünk, ilyen fajta szétszakítottságban sem a lengyeleknek, sem a többieknek nem volt részük" - összegezte Romsics Ignác akadémikus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár