2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítással ünnepelték az utolsó élő osztrák zsidómentőt

2011. június 9. 09:45

Kiállították az osztrák zsidómentők neveit a bécsi Ringen. Közülük már csak Edeltrud Posiles van életben, aki életét kockáztatva bravúros módon bújtatott három üldözöttet. Az idős osztrák hölgy bécsi otthonában zsidó származású vőlegénye, Walter, és annak két testvére lelt menedékre 1942-től.

Walter Posilius és fivérei az 1938-as Anschlusst követően távoztak Prágába, ám 1942-ben már a cseh fővárosból is menekülniük kellett. A náci hatóságok felszólították őket, hogy szedjék össze legfontosabb tárgyaikat, mert deportálni fogják őket. A három testvér viszont egy öngyilkosságra utaló búcsúlevél hátrahagyásával vezette félre az üldözőket, és Bécsbe menekült egyikük menyasszonyához.

Míg Edeltrud Posiles - akkori nevén Becher - életét kockáztatva a fivéreket bújtatta, többször került veszélyes helyzetbe. Az egyik alkalommal például a három testvérnek az erkélyről kellett kiugrania, míg máskor egy étteremben Walter pincérnek álcázta magát, hogy ép bőrrel megúszhassák a Gestapo razziáját. A háromból ketten, Walter és Ludwig szerencsésen túlélték a háborút, míg a legidősebb fivér életét egy szovjet bomba oltotta ki.

Edeltrud Posiles nevét a másik 87 osztrák zsidómentő nevével együtt kifüggesztették a bécsi Ring mentén, így állítva emléket az egykori hősöknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár