2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar-lengyel konferencia a Széchenyiekről és Zamoyskiakról

2011. június 9. 13:17 MTI

Közös célok, érdekek és értékek: Széchenyiek és Zamoyskiak címmel kétrészes tudományos konferenciát rendeznek a lengyelországi Zamoscban, illetve Esztergomban a két neves arisztokrata családnak a saját országában játszott kiemelkedő és sok vonatkozásban hasonló szerepéről.

A konferencia kétnyelvű és két helyszínű. Azonos tematikával, néhány nap különbséggel tartják neves magyar és lengyel előadók részvételével. Az első rész hétfőn zajlott le a délkelet-lengyelországi Zamosc reneszánsz városházáján, a második csütörtökön lesz Esztergomban a Szent Adalbert Központban.

A téma: lengyelek és a magyarok törekvése a közös, egységes és erős Európáért a reformkorban és ma. A zamosci konferencián Jerzy Snopek lengyel irodalomtörténész, magyar műfordító Széchenyi István és Andrzej Zamoyski sok vonatkozásban hasonló reformtevékenységéről beszélt, Kovács István történész, polonista pedig Wladyslaw Zamoyski a magyar szabadságharcban címmel tartott előadást. A többi felszólaló a 18. század végi közös lengyel-magyar felkelési tervekkel, Széchenyi István reformeri szerepével, politikai-jogi nézeteivel, illetve Jedrzej Zamoyski eszmerendszerével foglalkozott.

A konferencia kapcsolódik a tavalyi Széchenyi-emlékévhez, illetve Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójához; a zamosci rendezvény Szilasi Alex zongoraművész hangversenyével zárult. A rendezvény a magyar EU-elnökség jegyében, a Külügyminisztérium és Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár támogatásával zajlik. A zamosci konferencia szervezésében a varsói Magyar Kulturális Intézet, az esztergomiban pedig a Széchenyi Társaság és a Széchenyi Alapítvány játszott vezető szerepet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár