2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Könyv a magyar biedermeierről

2011. június 9. 13:57 MTI

A biedermeier idején született magyar alkotásokat, bútorokat és belső berendezést valamint a művészcsaládokat is bemutatja Szvoboda Dománszky Gabriella A magyar biedermeier címmel megjelent kötete.

A Corvina kiadó Stílusok-korszakok sorozatának legújabb kiadványa művelődéstörténeti mű. Olyan információ-csoportot közvetít, úgy beszél, ami meghaladja a klasszikus művészettörténet és a klasszikus történettudomány lehetőségeit - hangoztatta Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerdán a könyv bemutatóján Budapesten.

Mint mondta, a könyv gyönyörű, a képek szépek és a szöveg is szórakoztató. Ez azért pozitív, mert ha egy könyvet nem lehet elolvasni, a benne lévő tudásanyag és ismeret nem tud érvényesülni. Szakmai stílusban íródott, de "finom mozgás, dinamika" van benne és a "nem szakember" is megérti. A szerző a híres dolgok mellett sok nem közismert alkotással is megismerteti az érdeklődőt, hogy kiderüljön: mennyivel "ezerarcúbb világ" volt ez, mint hisszük.

A biedermeier a "negatív" stílusfogalomból mostanában áll át egy semleges, művészettörténetileg pedig tartalommal megtölthető, általánosabb fogalommá, és a szerző erről nagyon érdekesen beszél - mondta ifjabb Bibó István művészettörténész. Kitért arra is, hogy a könyv külön fejezetben beszél a művészeti életről a nemzetté válás és polgárosodás korában, ezen belül a budai udvarról, művészcsaládokról, építészetről és belső berendezésről. Az Alkotások a biedermeier idején blokkban szó esik a festészetről, szobrászatról, portrékról és tájképekről is.

A könyvben az érdeklődők fotókon megtekinthetik egyebek mellett idősebb Markó Károly, Haán Antal, Borsos József és Barabás Miklós alkotásait, Pest-Buda látképével díszített csészét, Deák Ferenc íróasztalát és Steindl Ferenc egyajtós szekrényét. Szvoboda Dománszky Gabriella művészettörténész fő kutatási területe a 19. század első felének festészete, a képzőművészeti nyilvánosság kibontakozásának folyamata, illetve a budapesti falképfestészet.

A Corvina kiadó sorozatában eddig 9 kötet jelent meg, a többi között a magyar szecesszióról, a magyar klasszicizmusról, a magyar konstruktivizmusról és historizmusról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár