2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vitatják a Wiesenthal Központ Hitler-levelének eredetiségét

2011. június 10. 08:23

A Wiesenthal Központ júliusban Tolerancia Múzeumában állítja ki a híres Gemlich-levél birtokában lévő példányát. A holokauszt kutatás egyik pillérének számító intézmény által 150 ezer dollárért vásárolt korai Hitler-levél eredetisége azonban igencsak kétséges.

A Hitler antiszemita nézeteit tartalmazó négy oldalas levelet a hadsereg propaganda-egységében szolgálatot teljesítő későbbi diktátor írta 1919-ben parancsnoka, Karl Mayr kapitány kérésére. Az iromány címzettje, az Ulmban propaganda-szolgálatot teljesítő Adolf Gemlich a zsidókérdés ügyében kért tájékoztatást.

A Hitler első antiszemita írásaként számon tartott levél jól ismert a korszakot kutató történészek körében, egy példányát jelenleg Münchenben őrzik. A most kiállítandó Los-Angeles-i okmány hitelességét azonban többen vitatják, mert a náci diktátorral kapcsolatos történelmi dokumentumokat gyakran hamisítják. Dr. Klaus A. Lankheit, a müncheni Történeti Intézet levéltárának is igazgatója szkeptikus a levél eredetiségét illetően.

Othmar Plöckinger, a német diktátor korai munkáival foglalkozó szakértő viszont az amerikai példány és a müncheni darab összehasonlítása után kijelentette, hogy a Los Angeles-i levél lehet az eredeti és a bajorországi változat a másolat. A bajor fővárosban őrzött példányon ugyanis már kijavították az amerikai levélen még olvasható helyesírási és központozási hibák egy részét, ezért a német szakértő szerint vélhetően a Wiesenthal Központ levele az eredeti. Ugyanakkor Plöckinger hozzátette, hogy a 100 százalékos bizonyossághoz még olyan további kutatások szükségesek, mint például a papír korának és típusának vizsgálata, valamint a levél 1919 utáni sorsának felderítése.

Marvin Hier rabbi, a Wiesenthal Központ alapítója és igazgatója meg van győződve a kérdéses levél eredeti voltáról, mert a Központ által a múlt hónapban vásárolt példányt Adolf Hitler láthatta el kézjegyével. Az aláírás hitelességét korábban kétszer is megerősítette a hamis Hitler-naplók 1983-as leleplezésével híressé váló gyűjtő és kézírás-szakértő, Charles Hamilton Jr. is.

A Wiesenthal-központ példányát a History and Profiles történelmi dokumentumokra specializálódott kereskedő cégtől vásárolták. Tájékoztatásuk szerint az értékes küldeményt 1988-ban egy William F. Ziegler nevű egykori amerikai katona adta el nekik. Ziegler állítása szerint a levelet egy Nürnberg közelében lévő náci pártlevéltárban találta a háború utolsó hónapjaiban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár