2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Genetikai bizonyítékok árulkodnak a tízezer évvel ezelőtti rizsnemesítésről

2011. június 10. 09:52

A rizst először házasító földművesek tudatos válogatással nemesíthették a fontos táplálékforrásként szolgáló növényt, így az első "zöld forradalom" nem az 1960-as években, hanem 10 ezer évvel ezelőtt zajlott le - állítják japán genetikusok a Proceedings of the National Academy of Sciences oldalán publikált tanulmányukban.

Az 1960-as évek folyamán lezajlott "forradalom" során a rizst egy SD1 nevű génmutáció felhasználásával nemesítették: mindez rövidebb szárat eredményezett, ami könnyebbé tette a rizsföldek művelését, valamint a kisebb példányok jobban ellenálltak az időjárás viszontagságainak, és a terméshozam is megnövekedett.

Macuoka Makotó, a Nagojai Egyetem növénygenetikusa és csapata most azt vizsgálta, hogy a huszadik századi rizstermelést forradalmasító mutációhoz hasonló genetikai változások milyen szerepet játszhattak az ázsiai népek fő élelemforrását jelentő növény első - tízezer évvel ezelőtti - nemesítésekor.

A háziasított rizsfélék az Oryza sativa fajhoz tartoznak, amelynek vadon termő őse a Oryza rufipogon. Az Oryza sativa két fő alfajjal rendelkezik: az egyik a rövid szemű japonica, amely főképp Japánban terem, a másik az indica, amelynek a termőterülete India, Délkelet-Ázsia és Dél-Kína. Ezen két alfaj genetikai elemzése során kimutattak egy, a huszadik századihoz hasonló, de annál ősibb mutációt, amelyet SD1-EQ-nak neveztek el.

További bizonyítékokat keresve a szakemberek megvizsgálták a két alfaj és a vadon élő ős változataiban az SD1-hez közel fekvő gének változatosságát, amiből a japán tudósok arra következtettek, hogy a japonica alfaj már az ősi időkben áteshetett a rizstermelés jövőjét meghatározó változáson.

A genetikusok valószínűsítik, hogy mind a japonica, mind az indica alfajokat más-más régióban domesztikálhatták. A 10 ezer évvel ezelőtti földművesek szándékosan kiválogathatták a természeti viszonyoknak jobban ellenálló és kevesebb munkát igénylő rövid szárral rendelkező példányokat, öntudatlanul meghatározva a mezőgazdaságilag használt rizstípusok evolúcióját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár