2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Artúr király legendája, és ami mögötte van

2011. június 14. 08:51 BBC News

Szinte megunhatatlan Artúr király és az alakja köré épülő titokzatos mondavilág, amit az is jelez, hogy a szigetországban ismét sorozatot indítanak a rejtélyes középkori lovagról.

Ki ne tudná elhelyezni Merlin, Excalibur, Guinevere, Lancelot és a Tó Hölgye történetét? Az Artúr-mondakör nevei nem csak Nagy-Britanniában csengenek ismerősen, szinte nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne hallottak volna a középkori király kalandjairól.

A modern történészek néha azt is kétségbe vonják, hogy létezett-e Artúr király, bár azt senki nem vitatja, hogy alakja időtlen idők óta élénken foglalkoztatja az emberek fantáziáját. Artúr legendája romantikáról, hősiességről, lovagságról és becsületről szól, meg persze arról az ígéretről, hogy a jó egyszer visszatér és megmenti az embereket.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a szórakoztatóipar is nagyszerű lehetőséget látott a mondakörben, a régre visszanyúló hagyomány folytatásaként pedig itt van a brit Channel 4-en látható Camelot, főszerepben Eva Greennel és Joseph Fiennes-szal. Az utóbbi időben nem unatkozhattak a kerekasztal legendájának rajongói, elég csak 2008-ban indult Merlin, a 2007-es Az utolsó légió, valamint a 2004-es Artúr királyra utalnunk, míg korábban John Boorman 1981-es filmje, az Excalibur, a Robert Bresson-féle Lancelot (1982), s nem utolsósorban a Monty Python állított emléket a középkori királynak.

Ez mind azt bizonyítja, hogy a feltételezések szerint az 5. vagy 6. században élt római-kelta harcos, az angolszász hadak kérlelhetetlen ellenfele, a nyugati kultúra egyik legnagyobb becsben tartott történetének fő alakja lett. A legtöbb szakértő abban egyetért, hogy Artúr király legendáját először Geoffrey of Monmouth Anglia királyainak története a 12. században című munkája népszerűsítette. Geoffrey szerint műve egy elveszettnek hitt kelta kéziraton alapszik, amely Guinevere, Merlin, Caliburn kardja és Artúr sírhelyének történetéről szól.

A téma egyik szakértője, Michael Wood (In Search of England, In Search of Myths and Heroes) szerint Geoffrey munkája merő keltabarát propaganda, ami azzal a céllal íródott, hogy mitizálja Anglia angolszász időszaka előtti örökségét. Wood azt állítja, hogy nem is a tények valóságtartalma a fontos, sokkal inkább az, hogy a mondakör hogyan tudott ennyire megragadni a kollektív emlékezetben.

„Ezek a mítoszok rendelkeznek azzal a képességgel, hogy újra és újra előjönnek a különböző kultúrákban, mivel nagyszerű történetekről van szó” – mondta el a történész. „Azt sugallják, hogy volt egy olyan aranykor, amely elvesztette ártatlanságát. Velünk élő történetek, amelyek összekapcsolják az embereket. Örökzöld téma – a hős, aki a sötétség, a gonosz hordák ellen küzd” – tette hozzá.

1191-ben papok jelentették be, hogy valószínűleg Artúr király földi maradványait sikerült megtalálniuk a Glastonbury apátságnál. Hét évvel korábban tűz ütött ki az apátságnál, de a restaurálási munkáltok szinte azonnal megkezdődtek. A zarándokok számának megcsappanását visszafordította a bejelentés, miszerint itt temették Artúr királyt, a város pedig nem más, mint a legendában szereplő Avalon. A helyet szinte elözönlötték a turisták, s egy csapásra a brit miszticizmus központjává avanzsált.

Néhányan azt állítják, hogy Artúr Ambrosius Aurelianus római-brit hős lehetett, akinek emlékét az 5-6. század fordulóján élt Gildas örökítette meg. Mások szerint viszont alakját Lucius Artorius Castus római katonai vezető ihlette, de – mint azt Wood is állítja – könnyen lehet, hogy a legendás király a kelta mitológia hőseiből összegyúrt személy volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár