2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészek keresik Arábiai Lawrence nyomait

2011. június 12. 10:43

Folytatják a legendás angol katonához és régészhez köthető első világháborús csatahelyek feltárását a a Bristoli Egyetem jordániai sivatagba visszatérő archeológusai.

A Great Arab Revolt-projekt keretében dolgozó régészek 2011 novemberében térnek majd vissza Jordániába, hogy ásatásokat folytassanak az akabai útnál. Az expedíció az Arábiai Lawrence nevéhez köthető helyszíneket kutatja; a legendás angol katonatiszt legjelentősebb haditette Akaba városának elfoglalása volt. Emellett a Bristoli Egyetem archeológusait és jordániai szakembereket tömörítő kutatócsoport először fogja régészetileg felmérni Abu-al-Lisszánt, az arab és török erők közt lezajlott egykori csata helyszínét.

A régészcsapat az elmúlt években több, Arábiai Lawrence-hez köthető helyet is feltárt a hidzsázi vasútvonal mentén. A sivatagon áthaladó vasútvonal ellenőrzése kulcsfontosságú volt a törökök számára, mert a stratégiai jelentőségű útvonalon keresztül biztosították Medina városának ellenőrzését és az ott állomásozó szultáni csapatok utánpótlását. A lázadó arab Fejszál herceg Lawrence által vezetett csapatai rendszeresen támadták a térséget, jelentős török erőket lekötve.

Arábiai Lawrence, azaz Thomas Edward Lawrence sikeres régész volt, több fontos közel-keleti feltárásban vett részt. Az első világháború folyamán az arab kultúrát és nyelvet kiválóan ismerő szakembert a helyi felkelést vezető Fejszál emír táborába vezényelték összekötőnek, ahol az angol katonatiszt hamar az arab vezető bizalmasává vált. A Lawrence által vezetett, gerilla-harcmodort folytató csapatok sikeresen gyengítették a török erőket. Az arab erők és az Allenby marsall által vezetett brit csapatok Damaszkuszt is elfoglalták 1918-ban. A könyveinek és az utókor kultuszépítésének köszönhetően már életében legendává váló Lawrence 1935-ben vesztette életét egy motorbaleset következtében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár